L'actualització de la versió en línia del Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d'Estudis Catalans (DIEC) ha incorporat 49 paraules noves i 193 modificacions, que se sumen a les 51 paraules noves i les 46 modificacions introduïdes el març passat. Per tant, aquest 2021 s'hi han sumat 100 paraules i se n'han modificat 239. Entre els articles que la Secció Filològica ha afegit hi ha el neologisme de l'any 2020 ('coronavirus') i mots d'ús generalitzat com 'covid', 'cribratge' o 'aforament'. A més, hi suma un bon nombre d’adjectius provinents de participis de passat, el significat dels quals no es desprèn del verb original. Es tracta, per exemple, de paraules com 'uniformat', 'viatjat', 'viscut', 'fotut', 'cardat' o 'fumut'.

Les modificacions incorporades inclouen addicions, esmenes i supressions que poden afectar qualsevol informació de l’article de diccionari (la categoria gramatical, els exemples, la informació morfològica, les locucions, les definicions, etc.).

D'aquestes, destaquen l’addició de sentits molt vius en mots com 'clatellada' (cobrar a algú una quantitat de diners excessiva), 'aforament' (nombre màxim autoritzat de persones que es pot admetre en un local públic en un moment determinat), 'còmplice' (persona que té avinença amb una altra), 'ferro' (corrector dental) o 'reticent' (que mostra reticència).

Debat per un diminutiu

Un dels casos curiosos en què hi va haver debat en el sí de l'IEC va ser amb el mot del diminutiu 'culleradeta', amb un "contingut semàntic diferent del de cullerada", segons el president de la Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica, Josep Martines.

També és especialment rellevant el nombre de locucions que s'han afegit al diccionari, com 'avall que fa baixada', 'dia a dia', 'cada dos per tres', 'd'una hora lluny', 'en tot moment', 'en síntesi', 'fer el ronso' o 'sol com un mussol'.

La paraula de l'any

El passat 2 de novembre els lexicògrafs del Diccionari Oxford de la Llengua Anglesa (OED, per les seves sigles en anglès) van escollir la paraula 'vax' com la paraula de l'any. Les paraules relacionades amb la vacuna han estat una freqüent tendència aquest 2021 per fer front a la pandèmia de la covid-19. També han estat tendència i han patit un clar augment en el seu ús les paraules double-vaxxed (doble vacuna), unvaxxed (no vacunat) o anti-vaxxe (anti-vacunes)

Fiona McPherson, l'editora principal de l'OED, va dir que "vax" ha estat l'opció més òbvia, segons destaca la BBC, perquè ha causat un impacte més important. "Es remunta, com a mínim, als anys 80, però gairebé no s'havia fet servir abans", va destacar.

 

Foto principal: Imatge de recurs d'un diccionari / Unsplash - Joshua Hoehne