El Govern de la Generalitat anuncia aquest dijous l'entrada a la fase d'emergència de la sequera per a uns sis milions de catalans. La Comissió Interdepartamental de Sequera s'ha reunit aquest matí, de forma extraordinària, per avaluar la situació actual dels embassaments del sistema Ter-Llobregat, que abasteix d'aigua l'àrea de Barcelona i la seva rodalia, així com Girona. Els pantans ja acumulen menys de 100 hm³ (un 16% de la seva capacitat), de manera que es deixarà enrere la preemergència per entrar de ple en l'emergència. El canvi de fase significarà noves restriccions i prohibicions per als sis milions d'habitants dels territoris afectats. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, informaran de les novetats en roda de premsa a partir de les 12h.
- Sis milions de catalans entraran en emergència per sequera aquest dijous
- Aquestes són les restriccions d'aigua a Catalunya en l'emergència per sequera
- Mapa dels 202 municipis catalans que entraran en estat d'emergència per sequera
-
Quanta aigua consumim a casa? Consells per estalviar i evitar el malbaratament
Fins aquí el seguiment de l'actualitat sobre la sequera d'aquest dijous, en què el Govern ha decretat l'emergència a tot el sistema Ter-Llobregat, que afecta 202 municipis i 6 milions de persones.
L'esport català critica que el tancament de dutxes als centres esportius "no és la solució" i, en canvi, proposa aplicar altres mesures com ara les següents:
- Reducció del 25% del temps dels polsadors de les dutxes i aixetes.
- Reducció de 0,5 kg de la pressió d’entrada d’aigua destinada a dutxes i aixetes.
- Reducció de la temperatura de l’aigua a les dutxes (màxim 35°) i tancament total d’aigua calenta en aixetes.
Diverses entitats i organitzacions del sector de l’esport i l’activitat física, incloent-hi la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i l’Associació d’Empreses de Catalunya d’Activitat Física i Fitness (ADECAFF), han signat un manifest en contra de les mesures de sequera decretades pel Govern, ja que consideren que són molt restrictives que posaran en risc tot el sector.
Els creuers que pertanyen a l'Associació Internacional de Línies de Creuers (CLIA) no carregaran aigua al Port de Barcelona mentre duri la fase d'emergència per la sequera. L'any 2022, els creuers es van proveir d'aigua en menys del 30% de les escales davant el 50% del 2017 i el consum d'aigua en aquest sector representa el 0,09% de tota la ciutat.
L'entrada a l'emergència per sequera afecta més de sis milions de catalans, la majoria situats a l'àrea de Barcelona i la rodalia, que depenen del sistema Ter-Llobregat. En total, són 202 municipis de 14 comarques. Consulta aquí en quin estat es troba el teu municipi.
Quanta aigua consumim a casa? Les accions del dia a dia que més aigua consumeixen són rentar el cotxe i regar el jardí, amb una mitjana de 400 litres cada vegada que es fa. Seguidament, posar una banyera, que consumeix entre 200 i 300 litres, per la qual cosa es recomana una dutxa ràpida, d'uns pocs minuts, que consumeix entre 30 i 80 litres.
Les administracions locals, a través dels seus plans d'emergència, poden establir limitacions o prohibicions addicionals a l'ús de l'aigua en instal·lacions esportives, públiques o privades i en espais lúdics. Les entitats prestadores del servei d'abastament d'aigua aplicaran les mesures dels seus plans d'emergència, que poden incloure reduccions de pressió i fins i tot la suspensió temporal en la prestació del servei d'abastament.
Pel que fa a les fonts ornamentals, llacs artificials, i altres elements d'ús estètic d'aigua, en emergència quedarà prohibit l'ompliment total o parcial, amb l'excepció d'aquelles basses que serveixen de refugi de fauna en perill d'extinció i de fauna destinada a la recuperació de les espècies autòctones en les masses d'aigua, que es poden omplir amb la mínima quantitat d'aigua indispensable procedent de la regeneració o del freàtic.
Mascort ha avançat que el pròxim dilluns, dia 5 de febrer, mantindrà una reunió bilateral a Barcelona amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, per abordar la sequera que pateix Catalunya. "La col·laboració és màxima i segur que trobarem la fórmula perquè, si és necessari, portem aigua", ha indicat.
Entra en vigor la moratòria a noves activitats ramaderes, industrials o turístiques que fan un ús intensiu d'aigua, com ara granges, hotels o càmpings. No podran iniciar-se aquestes activitats —ni tampoc ampliar-ne d'existents— durant tot el temps que duri la fase d'emergència, però sí un cop se'n surti.
Es reduiran els cabals ambientals en els rius Muga, Ter i Llobregat, amb l'objectiu de disposar de més aigua als embassaments de les conques internes. En aquests tres rius s'aplicaran uns nous cabals mínims en tres trams: en el Llobregat a Sant Joan Despí serà de 250 litres per segon, en el Ter des del Pasteral fins a la seva desembocadura serà de 600 litres per segon i la Muga, des de Pont de Molins fins al mar, es fixa un cabal de 40 litres per segon.
En la fase d'emergència 1 queda prohibit l'ús de les dutxes de les platges, així com algunes activitats que impliquen l'ús d'aigua susceptible de consum humà, com ara les pistes de gel o les festes d'escuma. També es prohibeix la neteja de qualsevol mena de vehicle, excepte que la neteja es realitzi a establiments comercials de neteja de vehicles que comptin amb sistemes de recirculació de l'aigua.
Ara com ara, els pantans que formen el sistema Ter-Llobregat (Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç), es troben en un 16,3%. Si les reserves continuen baixant, l’executiu aplicarà mesures més restrictives en els 202 municipis que beuen de la unitat. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha subratllat que els mesos vinents "seran intensos i poden ser el preludi de mesos vertiginosos si la manca de pluges continua persistint".
El president de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, ha criticat el Govern de Pere Aragonès per "imposar restriccions i multes" pel consum d'aigua sense haver fet "ni una inversió" en infraestructures. Garriga ha lamentat que les restriccions s'imposin a la gent corrent, com els agricultors, i a les persones que "volen tirar endavant".
Col·lectius ecologistes, socials i veïnals han lamentat la "falta de responsabilitat" de les administracions per afrontar la sequera i han demanat "mesures urgents" per reduir la demanda d'aigua. Les organitzacions, impulsores de la campanya 'D'on no n’hi ha, no en raja', han reclamat canviar el paradigma actual "basat a subministrar aquest recurs a tots els sectors com si fos infinit" i han apostat per començar a actuar en els àmbits que més en gasten com el turisme, la ramaderia o la indústria.
El reg de camps esportius de gespa natural, o d’altres superfícies que requereixen reg, per a la pràctica de l'esport federat, es podrà dur a terme quan es compleixin certes condicions, com emprar aigua regenerada o aigües freàtiques, sempre que no suposi una reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari i que, mitjançant l'aplicació de mesures d'estalvi addicionals en la mateixa instal·lació esportiva, s’aconsegueixin estalvis d'aigua equivalents al volum d'aigua emprat en el reg.
El reg públic de supervivència d'arbrat i jardins botànics es podrà dur a terme si es fa amb aigües regenerades procedents de depuradora o amb aigües freàtiques, sempre que no redueixi la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari.
De moment, les piscines cobertes que estiguin incloses en el cens d’equipaments esportius de la Generalitat es podran reomplir sempre que es redueixi el consum d’aigua de la resta d’instal·lacions amb altres mesures, com pot ser el tancament de les dutxes o la reducció de la pressió de l’aigua. La resta de piscines que no estan incloses dins aquest cens, com les privades, comunitàries o les dels hotels i balnearis, no es podran reomplir ni totalment ni parcialment.
A partir d'aquest dijous, 239 municipis quedaran en escenari d'emergència (els 202 del sistema Ter Llobregat, 22 de l'aqüífer del Fluvià Muga, 12 de l'embassament de Darnius Boadella, 2 de Riudecanyes i Vallirana, de la unitat d’explotació Anoia-Gaià, sol·licitat per l’Ajuntament). En canvi, la unitat del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) passa de l’escenari d’alerta al de prealerta, en millorar l’estat de l’embassament de Mequinensa.
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, ha lamentat la manca d'inversions de les administracions per fer front a la sequera. "S'ha actuat en reacció, a cops de ceguera (...) No hem après les lliçons", ha sentenciat. En aquest sentit, ha advertit que "hi ha molta feina a fer" tant en buscar una solució d'urgència per l'actual situació com de planificació a llarg termini.