L'erupció del volcà de La Palma s'ha estabilitzat en les darreres hores, però ha seguit emetent una gran quantitat de gasos i de cendra que han malmès la qualitat de l'aire i estan posant problemes al tràfic aeri de l’illa. Les dues companyies aèries que operen vols entre l'illa de La Palma i la resta de les Canàries, Binter i Canaryfly, han suspès els vols previstos per avui a causa de l'evolució del núvol de cendra procedent de l'erupció del volcà Cumbre Vieja, segons informa Efe. 

La gran quantitat de cendra en suspensió està complicat el tràfic aeri i es preveu que la situació s'allargui durant el dia d'avui. Es tracta d'un context que no ha deixat més remei a les aerolínies que cancel·lar els vols per motius de seguretat. 

Les dues companyies estudien l'evolució del núvol de cendra per tal de poder reprendre la seva activitat quan sigui prou segur. Tot i això, l'aeroport "roman operatiu i ho seguirà estant sempre que no es produeixi una precipitació de cendres que no pugui netejar".

Sense un final a la vista 

L'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan) monitora l'evolució del volcà d’ençà que va començar l'erupció. Després de realitzar mesures de l'emissió que han fet ha pogut estimar que l'emissió de diòxid de sofre (SO2) a l'atmosfera per aquest procés eruptiu durant el dia d'ahir va ser de 13.100 tones diàries. Una taxa d'emissió alta que indica una probabilitat molt baixa de finalització d'aquest procés eruptiu a curt o mitjà termini.

Canvi constant de l'illa 

L'erupció segueix modificant l'orografia de l'illa de La Palma. El canvi més palpable és el nou delta creat per la caiguda de la lava sobre les aigües marines, el qual segueix creixent en direcció nord-sud i ja ocupa una superfície de 38 hectàrees. 

La superfície coberta per la lava arriba a les 421,93 hectàrees, tot just 1,81 hectàrees més que ahir. El director tècnic del Pevolca ha informat de la superfície agrícola afectada per la lava: 93,4 hectàrees de cultius, de les quals 35,6 hectàrees són plataners, 32,9 vinyes, 6,7 alvocats i la resta altres cultius

Amb el flux de lava canalitzat i estabilitzat, la preocupació dels científics se centra en les pròximes hores en el canvi previst de vent cap al sud-oest i un descens de la inversió tèrmica des dels 1.200 als 900 metres.

Tot i que s'ha estabilitzat l'erupció un altre factor d'aquesta que no s'atura i preocupa són els terratrèmols. La xarxa de vigilància volcànica de seguiment 24 hores de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha localitzat durant la nit un total de 16 sismes en l'entorn de l'erupció de volcà Cumbre Vieja, cinc d'ells de magnituds superiors a 3 (mbLg).

 

Imatge principal: Un grup de persones observen l'erupció del volcà de Cumbre Vieja des de la distància / Efe