Mentre que la lava ha alentit el seu curs fins al mar, el volcà de La Palma ha entrat en una nova fase més explosiva. Això significa que allibera cendra a una velocitat més elevada que en les primeres hores després de l'erupció.
A més, segons ha detallat l'Institut Vulcanològic de les Canàries, s'han emès entre 7.997 i 10.665 tones diàries de diòxid de sofre a l’atmosfera i es preveu que el núvol format per aquesta substància arribi a Catalunya en els propers dies, entre dijous nit i divendres.
Sense risc
Segons l'agència científica europea Copernicus el cúmul de diòxid està travessant l'Àfrica en aquests moments i arribaria a la península Ibèrica en les properes hores. Les primeres zones afectades seran el País Valencià, les Balears, Múrcia i Catalunya. Tot i que pot causar irritacions a la pell i als teixits, els experts creuen que el núvol que arribarà fins a Catalunya no implicarà un risc per a la població.
More volcanic sulphur dioxide over Europe in the @CopernicusECMWF Atmosphere Monitoring Service @ECMWF forecast from 21 Sept 12 UTC with emissions from #CumbreVieja🇮🇨🇪🇸 & #Etna🇮🇹 🌋 visualized by @Windycom https://t.co/KuHWX1fpq5. Total column SO2 with assumed injection ~5km pic.twitter.com/XtmwcWFznG
— Mark Parrington (@m_parrington) September 22, 2021
Prudència i distància
En canvi, la concentració d'aquesta substància seguirà sent molt alta sobre l'illa de La Palma, motiu pel qual les autoritats del país han demanat a la població que continuïn sent prudents i no s'acostin a les zones afectades perquè són molt perilloses. Miguel Ángel Morcuenda, director del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pelvoca), ha advertit que "la millor manera de veure el volcà és per la televisió", subratllant que l'exposició pot afectar ulls i pulmons.
Morcuenda també ha explicat que tot i que el volcà "ha entrat en zona de mini estabilitat", encara és "bastant explosiu". Ara mateix, hi ha actives 4 de les 9 boques obertes i el volcà té una única fissura, tot i que en principi semblava que eren dues.
Contacte entre mar i lava
A hores d'ara, els experts no poden assegurar que la lava arribi al mar, però tampoc que s'aturi el seu curs abans de desembocar-hi. La població segueix molt pendent dels efectes que podria tenir aquest contacte entre el magma, a uns 1.000 graus de temperatura, i l'aigua, a uns 20. Segons s'espera, la contracció tèrmica provocaria una forta fumerada blanca, perjudicial per a la salut per les substàncies tòxiques que conté.
Concretament, a cada litre d’aigua salada hi ha 35 grams de sals, entre les quals clorur, sodi, sofre, bromo o fluor. En arribar la lava, l’aigua s'evaporaria, formant grans columnes de fum corrosives per a les persones.
Pluja àcida?
Per altra banda, pren força la hipòtesi que s'acabi produint un episodi de pluja àcida arran dels efectes de l'erupció del volcà. L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha advertit que aquesta pot arribar a les zones més muntanyoses de les illes aquesta tarda. En tot cas, serien unes precipitacions dèbils i disperses, ja que no s'esperen grans quantitats de pluja acumulada a aquestes zones. Aquest fenomen també podria arribar a la península Ibèrica, tot i que les possibilitats són molt reduïdes.