Un grup de veïns de Miami Platja, a Mont-roig del Camp, han acusat l’Estat d’impulsar la “degradació” d’un sector fràgil de la costa d'aquest municipi amb unes obres -executades per la UTE Ohla-Sato-, que consideren que estan mal fetes. Els veïns, consultats per ElNacional, han explicat que les obres de construcció de l’anomenat Passeig de les Cales -amb un pressupost d'uns 11 milions d'euros- està causant un impacte negatiu al llarg de quatre quilòmetres de costa, on es troba un conjunt de cales que, des de fa anys, pateixen per la pressió urbanística i condicions climàtiques adverses.

Les obres van començar el setembre del 2023 i havien de durar sis mesos, però els canvis en el projecte van fer que l'empresa constructora demanés una pròrroga. La previsió, segons han informat fonts de la Subdelegació del govern espanyol a Tarragona a ElNacional.cat aquest dijous, és que els treballs s’acabin a finals d’octubre o a principis de novembre.

Arran de les molèsties que les obres han ocasionat als veïns (asseguren que han causat un perjudici perquè no es podia accedir a pàrquings o comerços), uns 300 residents s’estan associant per denunciar la situació. Un dels problemes principals que assenyalen és el sistema de recollida d’aigües pluvials, que desemboca en un punt fràgil del conjunt de les cales, que ha patit també per l'acció de la maquinària de les obres.

Vista d'una part de les obres del Passeig. Foto: cedida

“S’han carregat l’antic mur que antigament contenia l’aigua, que ara vessa i el terreny s’ha debilitat”, denuncia Raquel López, enginyera de camins i veïna de la zona. De la mateixa opinió és Miguel Ángel Moliner, també enginyer i veí de les cales: “Han tret els murs i tàpies que eren la salvaguarda del front de les cales, no evitaven tota l’erosió, però reduïen l’impacte”. En declaracions a ElNacional, López i Moliner afirmen que molts aspectes de l’obra representen un impacte negatiu per a la protecció d’aquest segment de la costa. Asseguren, a més, que el sentiment de “descontent” és “generalitzat” entre el veïnat. Defensen que el seu moviment respon a la “preocupació” per l’impacte de les obres sobre la costa i es desvinculen de qualsevol motivació política. “No estem inspirats per cap partit polític”, sosté Moliner.

Els veïns demanen que organitzacions ecologistes visitin la zona per comprovar l’impacte de les obres (amb tala d’arbres inclosa i despreniments de terreny) que, segons afirma Moliner, ha deixat el veïnat “espantat”. “Els ecologistes posarien el crit al cel”, subratlla. “Aquest no és el projecte que necessitàvem per a l’estabilització de les cales, -comenta per la seva banda López-; ells el que volen és fer-se la foto amb un passeig enorme”. Aquesta veïna també considera que les obres no estan ben supervisades i denuncia que els operaris han actuat sense guia.

Versió contradictòria del govern espanyol i l'Ajuntament de Mont-roig

Fonts de la Subdelegació del govern espanyol a Tarragona, indiquen a ElNacional que fins que no s’acabi l’obra no es podrà fer una comprovació que el projecte s’hagi executat de forma adequada, però defensen que l’actuació s’ha fet per millorar l’entorn. Les mateixes fonts treuen ferro a les crítiques i asseguren que si bé hi ha veïns descontents amb l’obra, també n’hi ha d’altres que estan molt satisfets. Pel que fa a la supervisió, el servei provincial de Costes de l’Estat a Tarragona, que depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, assegura que “es fa cada dia”, contradient el que afirmen els veïns.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp reconeix que hi ha alguns aspectes de l’obra que s’han hagut de millorar, especialment pel que fa al sistema de recollida de les aigües pluvials, en una zona especialment afectada per inundacions. El regidor d’Obres, Miguel del Viso, ha afirmat en declaracions a ElNacional.cat que s’han adoptat mesures preventives per afrontar aquest problema i que la resta de contingències que vagin sorgint se solucionaran. Entre els problemes a afrontar hi ha el de possibles despreniments, cosa que el consistori diu que es resoldrà amb sensors que detectaran possibles moviments de terra.

Del Viso defensa el projecte perquè considera que el Passeig de les Cales es convertirà en un atractiu turístic a la vegada que, pels veïns, suposarà veure revalorats els seus habitatges. El regidor afirma que el consistori va obrir un canal de queixes pels veïns i que un 1% de les rebudes han estat per qüestions de seguretat en l’àmbit de l’obra i un 99% queixes de veïns que no podien accedir al pàrquing amb cotxe. “Em preocupa més el primer aspecte”, comenta. L’ajuntament preveu que les obres s’acabin el 27 d’octubre i es vol inaugurar el passeig aquest 2024, quan s’hagi pogut recollir el material de l’obra i l’espai quedi “net i endreçat”.

L’optimisme de Costes i l’Ajuntament de Mont-roig del Camp contrasta amb la posició del grup de veïns que considera que els “retocs” no són suficients i caldria una nova “actuació important”, afirma Miguel Moliner. A hores d’ara, aquest enginyer opina que l’actuació del govern espanyol en aquesta zona fràgil del litoral tarragoní “n’accelera el deteriorament”. Els veïns temen que la situació empitjori els pròxims mesos d’hivern, un cop finalitzi la temporada de bonança climatològica i el nivell del mar pugi i tingui més impacte sobre les cales i el front marítim.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!