L'Observatori de Gènere i Dades Obertes, impulsat per l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i Iniciativa Barcelona Open Data (IBOD), neix amb l'objectiu de visibilitzar i quantificar la realitat que hi ha darrere el món de la prostitució i el tràfic de persones amb finalitats d'explotació sexual.
L'observatori s'inscriu en el marc de la CIBA, l'espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista, i es va presentar aquest passat dissabte durant les jornades "Ni putes ni princeses: dones lliures" per reclamar l'abolició de la prostitució a Espanya.
Avui presentem l’Observatori de Gènere i Dades que hem creat conjuntament amb l’Ajuntament de @scgramenet i @iopendatabcn. Molt contenta amb el resultat d’aquest projecte pilot per posar llum a una problemàtica tan invisible com és la prostitució i la trata sexual. pic.twitter.com/smH2PwqN0R
— Maria Macià (@MariaMacia) October 5, 2019
En aquesta etapa inicial del projecte, s'han recollit per primera vegada dades sobre prostitució i tràfic de persones a nivell català, espanyol, europeu i mundial, que es presenten a través de visualitzacions interactives. La problemàtica es tracta des del punt de vista de les víctimes (quantitat, nacionalitat, edat...), el negoci econòmic i la resposta policial (denúncies, detencions...) i judicial (acusacions, condemnes...).
L'objectiu és també reclamar la necessitat que les administracions i institucions públiques obrin les dades de les que disposen, és a dir, que les publiquin de manera transparent i accessible per la ciutadania. Conseqüent amb aquesta reivindicació, el projecte compta amb l'opció de descàrrega de les dades originals de totes les visualitzacions.
Aquest observatori ha estat creat per un equip multidisciplinar del qual han format part l'enginyera tècnica i fundadora d'IBOD, Lourdes Muñoz, l'activista feminista Ángeles Álvarez i la periodista Maria Macià, amb la col·laboració de l'equip tècnic de l'ajuntament.
Romania, Nigèria i Paraguai, els principals orígens
L'observatori mostra que Romania és el país d'on provenen més víctimes de tràfic sexual explotades a Espanya entre 2012 i 2018, seguit de Nigèria, Paraguai, Marroc i Xina. D'aquestes víctimes, el 91,8% són dones i el 4% són nenes.
Les comunitats autònomes on més víctimes de tràfic sexual es van registrar l'any 2018 van ser Girona, Almeria i Málaga, segons les dades facilitades pel ministeri de l'Interior i que es poden consultar i descarregar des de la web de l'observatori.
En l'àmbit europeu, els investigadors destaquen que en els països amb legislació abolicionista de la prostitució, com en el cas dels països nòrdics, el tràfic d'éssers humans és pràcticament inexistent.
A continuació, es pot veure una de les visualitzacions interactives que inclou l'observatori: