En el marc de la commemoració del Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia aquest dilluns i en plena formació de nou Govern l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) ha demanat a la Generalitat la creació d'un organisme públic que coordini les polítiques LGTBI. La proposta cerca "dotar de major efectivitat" a la implementació d'aquestes polítiques, segons han recollit en un comunicat.

El possible organisme s'encarregaria de seguir desplegant les accions i mesures recollides en la llei catalana 11/2014 de garanties de drets al col·lectiu LGTBI, segons informa EFE.

L'Observatori ha aprofitat aquest Dia Internacional per subratllar les problemàtiques i les necessitats del col·lectiu. Tot plegat en un context de creixent hostilitat respecte a la comunitat LGTBI, ja que l'any 2020 les agressions LGTB-fòbiques van créixer un 25% a Catalunya.

La vulnerabilitat de la Covid-19

L'entitat destaca en el seu comunicat com la pandèmia ha tingut conseqüències negatives sobre els joves del col·lectiu, ja que sovint s'han vist obligats a confinar-se amb els pares, els quals tenen actituds LGTB-fòbiques. L'Observatori remarca com això impacta en la salut mental i subratlla la necessitat de treballar per trobar un "habitatge digne i lliure de violències" per a les persones afectades.

Segons recullen en el seu comunicat, consideren que cal valorar la possibilitat de crear un parc d'habitatge públic per ajudar a l'emancipació dels joves LGTBI que es trobin en situacions de vulnerabilitat per la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

Reivindicació de la llei trans

La llei estatal trans ha estat una de les iniciatives més polèmiques del Ministeri d'Igualtat. L'Observatori contra l'Homofòbia urgeix l'aprovació de la llei, la qual despatologitza la transsexualitat, així com ja ho va fer l'OMS l'any 2018.

L'aprovació de la llei també suposaria la introducció de noves mesures de protecció per al col·lectiu així com accions per acabar amb la transfòbia estructural actual

L'entitat alerta sobre com la crisi actual ha agreujat les problemàtiques cròniques del col·lectiu trans, com per exemple, la seva situació d'atur. L'Observatori reclama la implementació de polítiques sociolaborals dirigides a les persones trans, focalitzant-se en la dotació de recursos d'inserció laboral. 

 

 

Foto principal: membres de l'Observatori contra l'Homofòbia en una manifestació el 2 de gener de 2021 / ACN