Si pensem en el canvi climàtic i els oceans és molt probable que el que ens vingui al cap sigui l'augment del nivell del mar. Tanmateix, hi ha altres efectes de la crisi climàtica promoguda per l'activitat humana que pot canviar la morfologia dels oceans per sempre, de fet, els pot tornar verds. Per què? El recent informe sobre l'estat europeu del clima, publicat l'abril de 2024 pel Servei Climàtic Copernicus de la Unió Europea, apunta que hi ha un augment de clorofil·la, un pigment fotosintètic que es troba al fitoplàncton i a les plantes que els dona la seva tonalitat verda. La recerca apunta que aquest augment no és natural, sinó que es deu a l'escalfament global. 

Aquest canvi no es veu a simple vista. Si ara qualsevol s'apropés al mar no el trobaria més verd. Es tracta de quelcom que s'aprecia a través del mapatge que es fa de l'estat dels oceans i el mar a través dels satèl·lits. A l'informe de Copernicus, es recull que el nivell de clorofil·la s'ha disparat al mar de Noruega i a l'oceà Atlàntic al nord del Regne Unit. En el cas del mar Mediterrani també n'ha augmentat la concentració. 

Segons recull la BBC, l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), va descobrir que més de la meitat de la superfície oceànica del món, el 56%, canviava de color. Per posar-ho en perspectiva, aquesta àrea és més gran que tota la massa terrestre del món.

La mala salut del Mediterrani 

Si bé el Mediterrani no s'està tenyint ràpidament de verd com altres mars europeus, és la massa d'aigua que confronta amb Europa que té una de les pitjors concentracions d'oxigen a l'aigua. Les zones amb més oxigen es troben a les Illes Balears i Alacant. Què implica aquesta manca d'oxigen? Les baixes concentracions d'oxigen a l'aigua són un perill per a l'ecosistema. 

“L'aparició de concentracions reduïdes d'oxigen a les aigües properes al fons marí està augmentant, en gran part a causa d'una combinació de causes naturals i pressions induïdes per l'home, com ara l'excés d'aportacions de nutrients i el canvi climàtic”, informa l'Agència Europa del Medi Ambient. Més del 25% de les àrees avaluades mostren concentracions reduïdes (<6 mg/l), que cauen per sota del llindar necessari per mantenir la vida marina amb un estrès mínim. En aquests barems es troben algunes de les aigües de la costa alacantina i balear. De fet, no hi ha cap altra zona en tot el Mediterrani que tingui pitjors valors que aquests. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.