L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) ha comptabilitzat un total de 17 incidències LGTBI-fòbiques en el que portem del mes d'agost a Catalunya. Es tracta d'una xifra similar a la notificada durant el mateix període l'any passat. En canvi, des de principis d’any ja s'han registrat 166 incidències al país, 32 més que l'any 2020. 

Les incidències que comptabilitzen i segueixen des de l'entitat són "qualsevol fenomen que afecta una persona LGTBI per l'únic fet de ser-ho: una interpel·lació, una mala praxi, una pintada o una agressió física o verbal", ha definit el president de l'OCH, Eugeni Rodríguez, en declaracions a Europa Press. L'OCH ha desgranat les 17 incidències LGTBI-fòbiques notificades des de principi de mes. 7 han estat agressions: 4 agressions verbals, 1 agressió física i 2 amenaces. 

L'impacte de la pandèmia 

L'Observatori va publicar el passat mes de juny un informe en què constatava com la pandèmia havia influït en el nombre d'incidències LGTBI-fòbiques que es van registrar l'any 2020. En aquest període les violències contra les persones LGTBI va créixer un 18,12% respecte al 2019. Segons l'entitat, s'ha generat un context en què "les discriminacions vinculades a problemes de convivència en habitatges i comunitats de veïns i veïnes s’han incrementat durant la pandèmia". 

Aquestes dades preocupen espacialment, tenint en compte que aquest any s'estan superant els registres de l'any anterior, els quals alhora van ser superiors als del 2019. És a dir, fa anys que augmenta el nombre d'agressions LGTBI-fòbiques a Catalunya. 

La pandèmia no és l'únic factor que pot haver jugat un paper fonamental en el creixement del nombre d'incidències que ha registrat l'Observatori. Hi ha dos aspectes que poden ser claus: la creixent violència cap al col·lectiu o l'increment del nombre d'afectats que es decideixen a denunciar. "Pot canviar la facilitat que té una persona per denunciar, però ara hi ha un context que possiblement fa que les persones LGTBI estiguin més cansades i denunciïn més, i també ha canviat que els agressors abans tenien vergonya, però ara ja no", ha exposat Rodríguez.

Facilitant la denúncia 

L'Observatori va posar en marxa l'any 2014 una aplicació amb la qual qualsevol persona pot denunciar una incidència i rebre assessorament psicosocial i judicial. Cal remarcar, però, que no es tracta d'una denúncia oficial. 

Tot i això, l'aplicació cerca facilitar al màxim possible el registre de les incidències que succeeixen a tot el país, per tal de tenir una imatge clara de l'estat de la LGTBI-fòbia a Catalunya. "Les eines que dona l'Observatori són especialitzades i específiques, tenim molt clar que l'atenció a la víctima l'han de fer persones psicòlogues, i les qüestions jurídiques, persones juristes", ha puntualitzat Eugeni Rodríguez.

 

Imatge principal: Dos joves s'abracen durant una manifestació contra la LGTBI-fòbia a Barcelona / Carlos Baglietto