Els empresaris de l'oci nocturn han organitzat aquest dimecres una acampada a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar al Govern un calendari de reobertura. Durant l'acte celebrat aquesta tarda, també ha començat la vaga de fam indefinida de sis professionals del sector que van més enllà en les seves reivindicacions. 

Dos treballadors de l'oci nocturn es manifesten a la Plaça Sant Jaume / Sergi Alcàzar 

La plataforma Som Oci Nocturn, l'organitzadora de l'acampada, demana al Govern tornar a obrir amb un 50% de l'aforament, com a mínim, en l'horari habitual i amb l'activitat de discoteca de ball. La patronal Fecasarm proposa obrir la restauració fins a la 1:30 de la matinada i que en el cas dels locals d'oci, l'horari s'allargui fins a les 3:30. 

 

Certificat covid 

Durant l'acte, el secretari general del Gremi de Discoteques, Ramon Mas, ha demanat a l'Executiu que deixi fer la feina als empresaris i els hi doni "eines" per fer-la bé. Entre les mesures que proposen destaca aplicar el certificat covid, que acredita que les persones han passat la malaltia, tenen la pauta de vacunació completa o disposen d'un test negatiu abans d'entrar al local. Segons els empresaris, l'objectiu és minimitzar el risc de contagi i garantir així una reobertura "controlada" del sector.

Lectura del manifest per l'obertura de l'oci nocturn / Sergi Alcàzar 

El president Aragonès, però, ja ha descartat l'ús del passaport tant per accedir a discoteques com a bars, restaurants o comerços. Diferents comunitats autònomes ho van aprovar, però els Tribunals Superiors de Justícia han anat tomant aquestes mesures. En canvi, a França, per exemple, està en vigor des del passat mes de juliol. 

"No podem més" 

Aquest matí,  Laura García Thomas, membre de Som Oci Nocturn i propietària d'una discoteca, ha explicat a TV3 que tant l'acampada com la vaga de fam s'allargaran fins que "el Govern no s'assegui a parlar amb nosaltres". "Aquest mes es compliran divuit mesos de restriccions i tancament de l'oci nocturn. No podem aguantar més, i no és una qüestió econòmica, és una qüestió de dignitat, de dret a treballar. Arribem a aquestes mesures dràstiques pel neguit constant del fet que no ens deixin tornar a la nostra vida", ha lamentat l'empresària. 

L'acampada que ha començat avui s'allargarà indefinidament / Sergi Alcàzar 

Prudència 

La patronal Fecasarm va presentar un recurs davant el TSJC per demanar l'aixecament de les restriccions. Davant aquesta petició, el tribunal es va negar a forçar la seva obertura "sense escoltar la Generalitat" i els va donar 48 hores per justificar les restriccions. Ahir, el Govern va presentar les al·legacions, en les quals excusa motius epidemiològics. A més, la portaveu Patrícia Plaja va remarcar que no es contempla la reobertura del sector a curt termini.

Avui, el conseller Argimon ha reconegut que alguns sectors han patit molt, però que en aquest mes de setembre el que cal és "prudència".  

A la imatge principal, els empresaris de l'oci nocturn acampen davant el Palau de la Generalitat