A partir d'aquest dijous 23 de setembre, l'oci nocturn podrà tornar a obrir, tot i que només en espais interiors i fins a les tres de la matinada. A més, els locals tindran mitja hora més per a poder desallotjar els clients. Així ho ha aprovat avui dilluns el Procicat.
Aquest és només el primer pas de la reobertura que demana el sector de l'oci nocturn, un dels més afectats per les restriccions per controlar la covid, després de més de 18 mesos tancat. Amb tot, però, de moment els interiors dels locals continuaran tancats a l'espera de l'evolució de la pandèmia. Segons demostren els indicadors epidemiològics, ara mateix aquesta sembla controlada.
També a la restauració
La relaxació de les mesures anticovid també afectaran la restauració, ja que veurà ampliat el seu horari d'obertura. A partir de dijous, el podran allargar fins a la 1 de la matinada, només 30 minuts més del que podien obrir fins ara, ja que a les 00:30 els clients havien d'abandonar els locals.
L'oci nocturn havia demanat en reiterades ocasions a la justícia que tombés la decisió del Govern de mantenir-lo tancat. Però fins i tot, quan el TSJC va eliminar el toc de queda, el tribunal va avalar la decisió de l'Executiu de mantenir tancats aquests espais de lleure pel seu possible impacte damunt la pandèmia, ja que s'interpreta que poden ser un possible focus de contagis, especialment entre la gent jove.
Obertura abans del 15 d'octubre
Des de la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (Fecalon), ja han reaccionat a la decisió del Govern, avisant que segons els seus càlculs, només un 5% els establiments podran acollir-se a les noves mesures. En aquest sentit, aclareixen en un comunicat que la proposta els no satisfà, ja que són unes restriccions "només promogudes a Catalunya i les Balears".
A banda, l'entitat afirma que avui la comissió delegada del Govern "ha acordat per abans del 15 d'octubre" l'obertura completa amb certificat covid, ball i aforaments propers a la realitat de cada sala. Per això, acusa l'Executiu de "manca de diàleg" i de desconèixer el sector. En aquest sentit, la secretaria general de Salut, Meritxell Masó, ha assegurat que l'obertura dels locals interiors serà "en un horitzó proper", sense concretar dates.
A més, Masó també ha avançat que, quan es permeti, es demanarà el certificat covid per accedir als locals, com demanen des de la patronal, però entre les altres condicions també hi haurà una limitació de l'aforament i l'ús obligatori de mascareta. Així mateix, es permetrà ballar.
Batalles judicials
Per demostrar el seu malestar amb la gestió de l'Executiu i reclamar la seva obertura després de molts mesos de tancament, diversos empresaris relacionats amb el món de l'oci nocturn van organitzar una acampada a la plaça Sant Jaume, davant de la Generalitat, i fins i tot alguns van començar una vaga de fam.
A l'altra banda de la plaça, des de l'Ajuntament, l'alcaldessa Colau s'havia mostrat favorable a la seva obertura per intentar evitar botellons com els que es van donar durant les festes de Gràcia, Sants o aquest cap de setmana a la UAB. Finalment, la primera passa cap a la reobertura es farà coincidint amb les festes de la Mercè.
Amb tot, però, el secretari general d'Interior, Oriol Amorós, ha desvinculat la decisió d'aquests incidents: "Totes les decisions que pren el govern les pren seguint criteris de salut pública", ha assegurat, tot i reconèixer la "preocupació" per aquest augment de festes il·legals i, en aquest sentit, espera que l'obertura de l'oci nocturn "ajudi" a millorar la situació.