Era una notícia esperada i s'esperava que arribés aviat, ara ja té una data marcada: El Govern ha aprovat que l'11 de febrer pugui reobrir l'oci nocturn, sense restriccions d'aforament ni limitacions horàries. Tampoc serà necessari l'ús del certificat covid, així ho ha confirmat la portaveu Patrícia Plaja. El camí fins arribar a aquí ha comportat l'oposició de la Patronal Fecasarm contra les restriccions fins al punt de portar les mesures anteriors al TSJC. La situació era límit pels empresaris d'aquest sector. Precisament, El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia denegat la reobertura immediata de l’oci nocturn que havia demanat la Fecasarm, patronal del sector, per aquest mateix cap de setmana. El tribunal donava fins aquest dimarts a les 10 del matí perquè la Generalitat presentés al·legacions contra el recurs de la Fecasarm per oposar-se a la reobertura. Els magistrats no concedeixen la mesura cautelaríssima, i ara estudiaran la mesura cautelar quan tinguin la versió del Govern. Finalment, sembla que tot queda solucionat amb aquest anunci.

 

Fecasarm insistia a obrir

El recurs i la petició de reobertura immediata es va basar principalment en arguments de la pròpia demandada atès que l'Agència de Salut Pública de Catalunya, en un informe de data 31 d'agost de 2021, ja va reconèixer que sense oferta d'oci nocturn legal i sense el límit en dret de reunió es fomenten els botellots i les festes privades, als quals la pròpia agencia qualifica d'esdeveniments "superdisseminadors del virus". Per tant, la FECASARM va explicar raons de salut pública i de seguretat per reclamar la reobertura immediata dels locals d'oci nocturn legals atès que mantenir-los tancats és contraproduent ja que, sense alternativa legal i controlada, la gent es veu motivada cap als botellots i les festes privades on no es compleix cap mesura sanitària ni de seguretat i on, per tant, hi ha més incidència de contagis i on es produeixen tot tipus d'actes vandàlics i delictius

Grans pèrdues econòmiques

Per situar-nos, repassem unes xifres que ens contextualitzen. En aquests moments, hi ha 36.000 persones que depenen laboralment de l'oci nocturn. I els pràcticament dos anys que porten en suspens, ha suposat baixar la persiana del negoci però no físicament. ElNacional.cat va parlar amb l'empresària de l'oci nocturn, Verónica Martínez, que ens donava algunes xifres:  "Aproximadament pago 60.000 euros per tenir la porta tancada però no vull tancar el meu somni. Entre llum, impostos, lloguers, etc. Hem rebut ajudes, evidentment però no arriben ni a un 10% de les despeses. No vull ajudes de ningú, vull que em deixin treballar amb seguretat i no em tornin a tancar. Obrir i tancar un negoci són unes despeses molt difícils d'assumir a dia d'avui". També molts dels clients que fins ara substituïen aquests punts de trobada pels botellots al carrer ho demanaven: "No hi ha llocs on puguis beure. No dic vodka, només alguna cosa més suau com un cava. És molt avorrit tot això, hem vingut a Barcelona per l'aniversari d'un amic meu i tot el dia estem dins l'hotel. Sí, és un problema la covid-19 però no sé si aquí estem realment segurs", explica en John de Lituània per a aquest diari.