Els estudiants que van ocupar aquest dimarts l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) contra la "crisi educativa" segueixen 24 hores després amb la seva protesta a les dependències de la facultat, on han passat la nit unes 80 persones.

Fonts del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans han explicat a Europa Press aquest dimecres que al llarg de la jornada se centraran a preparar la seva reunió de dijous amb l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (Acup) per reclamar-los de nou que firmin el 'Compromís contra la crisi educativa' impulsat pel moviment estudiantil.

Representants del Sepc ja es van reunir aquest dimarts a la tarda amb l'Acup, que va assegurar tenir "bona sintonia" amb les seves demandes, per demanar el compromís dels rectors davant la crisi educativa en la qual consideren que estan immerses les universitats públiques en el marc de la pandèmia.

Un dels estudiants que s'ha tancat a la UB / Europa Press

Equiparació de preus

Entre altres mesures, el 'Compromís contra la crisi educativa' reclama l'equiparació dels preus de grau i els de màster entre si, la remuneració obligatòria de les pràctiques i el "suport per a l'absolució de tots els encausats per defensar la universitat pública".

També exigeix un pla de xoc per al català davant de l'"emergència lingüística", implantar protocols feministes efectius i revisar els plans docents des d'una perspectiva de gènere.

Aquesta acció se suma a la que va tenir lloc la setmana passada, quan un grup d'uns 150 estudiants van tallar durant bona part del matí del dimecres 14 d'abril l'avinguda Diagonal de Barcelona a la zona universitària. La petició era la mateixa, reclamar el "compromís" dels rectors per revertir la crisi educativa.

Amb el tall de la Diagonal es va donar el tret de sortida a diverses mobilitzacions en el marc de la campanya impulsada amb el manifest 'Compromís contra la Crisi Educativa'.

El manifest que defensen els manifestants consta de cinc punts i el primer d'aquests és l'equiparació dels preus de màsters i graus i de graus entre si. En segon lloc, demanen que la remuneració de les pràctiques sigui obligatòria i, en tercer, que es doni suport a l'absolució de tots els encausats per defensar la universitat pública. En quart lloc, els universitaris volen un pla de xoc contra l'"emergència lingüística" i en cinquè, protocols feministes efectius i revisió dels plans docents.

Interior de la UB / ACN

Els estudiants veuen una "porta oberta" a la negociació


La portaveu del Sepc, Anna Clua, ha explicat a l'ACN que en la reunió de dimarts no es va arribar a acords concrets però sí van veure una "porta oberta" a la negociació. Tot i això, ha lamentat que es mantenen "certes reticències" a algunes de les seves reclamacions. Per això, els universitaris mantenen la tancada a l'espera de la reunió d'aquest dijous.

Segons els resultat d'aquesta segona trobada, decidiran si mantenen l'ocupació, li posen fi o si emprenen noves mobilitzacions.
 

Foto principal: Tres estudiants que han passat la nit en la Universitat de Barcelona / Europa Press