Vius a prop d'un caixer o tens problemes per trobar-ne un? En alguns municipis comença a ser complicat poder accedir als diners en efectiu. En d'altres, impossible. I tot que l'ús de la tecnologia i que durant la pandèmia els diners en efectiu hagin passat a un segon pla, la problemàtica va a l'alça. Un problema que afecta gairebé 210.000 catalans repartits en 443 municipis. En l’àmbit espanyol, el Banc d'Espanya alerta que gairebé 1,2 milions d'espanyols es troben en situació vulnerable pel que fa a la disponibilitat de punts d'accés per a la retirada de diners en efectiu. Segons indica l'article "Infraestructura de l'efectiu i vulnerabilitat de l'accés a l'efectiu a l'Estat" que recull l'ACN, un 2,5% de la població espanyola no disposa d'un punt d'accés a l'efectiu en un radi de cinc quilòmetres. Una situació que podria comportar un risc d'"exclusió financera", tal com ressalta la publicació.
En aquest sentit, la situació podria anar a pitjor. El Banc d'Espanya creu que la situació es pot agreujar per l'aposta per la digitalització. Precisament per aquest motiu, demana que s'impulsin solucions als canals tradicionals per poder resoldre el problema o, com a mínim, mirar de frenar-ne l'impacte.
La regió més afectada de Catalunya
La demarcació catalana més afectada per la falta de punts de retirada d'efectiu és Lleida, que registra uns 130 municipis sense accés a la retirada de diners en efectiu. D'aquesta manera, fins a 38.558 persones s'han de desplaçar fins a cinc quilòmetres per accedir a un caixer. Tal com destaca l'ACN, això representa un 8,8% de la població del territori.
Girona és la segona demarcació més afectada, amb 123 municipis afectats i un total de 61.585 habitants sense accés directe a l'efectiu. A Tarragona, el percentatge de població que s'ha de desplaçar més de cinc quilòmetres per poder retirar diners en efectiu és del 5,6%, l'equivalent a 45.425 habitants. El nombre de municipis sense caixers és de 91.
La menys afectada
La demarcació menys afectada és Barcelona, amb 99 municipis i 63.530 persones sense accés a l'efectiu, fet que representa un 1,1% de la població total.
Per què podria créixer la problemàtica?
El Banc d'Espanya creu que les dades podrien ser pitjors. Segons dades recollides pel mateix organisme i de les quals se n'ha fet ressò l'ACN, el nombre d'oficines bancàries a l'Estat des de l'any 2008 s'ha reduït un 50%, mentre que el nombre de caixers automàtics ho ha fet en un 20%.
Tot i aquestes dades, el mateix organisme no creu que les dades siguin especialment baixes perquè cap ciutadà no s'ha de desplaçar més de deu quilòmetres per accedir a un punt de retirada en efectiu.
Malgrat tot, des del Banc d'Espanya demanen solucions per evitar que la situació acabi afectant més persones.