El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Joan Josep Omella, s'ha acomiadat aquest dilluns dels bisbes de l'Assemblea Plenària amb un discurs en què ha fet una crida a la unitat i ha animat a mirar "sempre endavant" i deixar el passat “en mans de Déu”. Aquest és el darrer discurs d'Omella com a president de la CEE, que aquesta setmana celebra l'Assemblea Plenària, sessió durant la qual els bisbes estudiaran, entre altres documents, el pla de reparació integral de víctimes d'abusos sexuals en l'àmbit eclesiàstic.
El cardenal Omella, també arquebisbe de Barcelona, ha donat les gràcies als bisbes pel suport, col·laboració i comprensió durant els seus quatre anys al capdavant de la CEE, una "bella etapa" en què, ha dit, ha animat els prelats a treballar junts per construir, entre tots, una societat més lliure, més justa, més en pau.
L'elecció del successor
Ara, davant l'elecció del seu successor i la renovació d'altres càrrecs a la CEE, Omella ha demanat als bisbes que posin la mirada "exclusivament" en el major bé del poble de Déu “amb un absolut despreniment dels nostres propis interessos i estratègies”. I, davant aquesta nova etapa que començarà aquest dimarts amb l'elecció del nou president de la CEE, el cardenal arquebisbe de Barcelona ha instat els bisbes a caminar "sense pressa, sempre units, cohesionats mirant cap endavant”.
La Conferència Episcopal triarà aquest 5 de març el seu nou president que estarà al capdavant de l'Església espanyola, almenys, els propers quatre anys. La seva elecció tindrà lloc durant la celebració de l'Assemblea Plenària, que ha començat aquest dilluns amb el discurs inaugural d'Omella, que s'acomiada del càrrec que va assumir el març del 2020 i que no renova el mandat per qüestions d'edat (a l'abril farà 78 anys i ja va presentar la seva renúncia al papa en complir els 75 com estableix el dret canònic).
Com s'escollirà el nou president?
Així, els 79 electors —entre els quals hi ha 67 bisbes, l'arquebisbe castrense, Juan Antonio Aznárez, 9 bisbes auxiliars, Carlos Osoro, com a responsable de l'Ordinariat Catòlic Oriental, i l'arquebisbe coadjutor de Mèrida-Badajoz, José Rodríguez— seran els encarregats de triar el nou president de la CEE. El seu nom se sabrà dimarts al matí, encara que dilluns a la tarda tindrà lloc una votació de sondeig, que no és vinculant, ni es farà pública, però que servirà com a orientació per als bisbes.
El límit dels 75 anys
Aquest dimarts al matí serà la votació definitiva i el candidat haurà de comptar amb majoria absoluta i, si no compta amb els vots necessaris, es podran fer fins a 3 votacions. A la tercera es podrà optar únicament entre els dos candidats que més suports hagin aconseguit a la segona votació i, en cas d'empat, s'escollirà el de més edat. Precisament l'edat té un paper important en aquestes eleccions ja que, com a novetat, i tal com estableixen els nous estatuts que van entrar en vigor a la Plenària de 2020, no es podrà triar cap candidat que tingui ja 75 anys i es “prega encaridament" que no s'opti per cap que els complirà en els propers 4 anys.