El cardenal arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella, ha carregat contra els mitjans de comunicació i els ha acusat de compartir la culpa dels abusos sexuals.
Els abusos sexuals per part de l'església són un tema d'actualitat i més després que la Conferència Episcopal francesa confirmés que unes 216.000 persones van patir abusos sexuals per part de capellans o religiosos a França des de 1950 i després que els comuns hagin demanat el suport dels grups parlamentaris per crear una comissió d'investigació al Parlament sobre els abusos produïts per part de religiosos.
En una entrevista al programa Aquí Cuní de la Cadena Ser, el cardenal ha deixat clar que s'investiguen els casos d'abusos sexuals però que "tot té un procés i arriba quan arriba". Acte seguit, sobre les mesures necessàries per evitar els abusos dins la institució, Omella ha dit: "Aplicar les normes que tenim ara a fa 40 anys és injust".
El paper dels mitjans
Joan Josep Omella ha aprofitat per demanar que la societat "no estigui tan polaritzada amb l'església" ja que, ha assegurat, ell veu com els mitjans de comunicació "inciten al sexe lliure". Per tot això, ha insistit en que per més que l'església treballi per evitar els abusos, "els mitjans inculquen valors que van contra el respecte cap a l'altre".
"Hem d'estar oberts a la crítica i tots els estaments hem de fer autocrítica. Els mitjans de comunicació sembla que són intocables", ha afegit Omella per concloure que "la tele no incita a la pederàstia però sí a viure el sexe de qualsevol manera".
El secret de confessió
Omella ha estat preguntat sobre el secret de confessió i sí trencar-lo podria ser una bona solució per perseguir els abusadors sexuals de la institució però el cardenal ha estat taxatiu: "La confessió és sagrada, el secret és sagrat". Així doncs, Joan Josep Omella ha tancat la porta a la possibilitat de trencar el secret en el cas que un religiós confessi un abús sexual. "El capellà no pot dir si algú li ha confessat un assassinat, però li pot dir al penitent que reflexioni i vagi a veure el jutge o la policia. Però nosaltres no ho podem fer directament perquè destruïm el secret i la confiança", ha aclarit.
La Conferència Episcopal ha d'investigar?
A França va ser la Conferència Episcopal qui va encarregar un informe sobre els abusos sexuals comesos per religiosos, però Omella ha defensat que a l'estat espanyol el sistema és un altre: "Hem decidit que cada diòcesi fa la seva investigació amb el seu equip extern que acompanya i investiga les víctimes. Un òrgan extern és el que ajuda les diòcesis petites a investigar i a fer tota aquesta feina. No ho hem volgut concentrar tot a la Conferència Episcopal com ha fet França. Cada diòcesi té el seu equip investigador extern".
Omella ha aprofitat per destacar que "a Barcelona hi ha tres casos de denuncia per abusos, no n'hi ha més. Ningú més ha denunciat. Només tenim 3 casos".