El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Joan Josep Omella, ha negat rotundament que la xifra de més de 440.000 víctimes d'abusos sexuals per part de l'Església espanyola sigui veritat. La xifra sorgeix de l'informe del Defensor del Poble i no és el primer cop que Omella la nega, el passat diumenge ja ho va fer a través de les xarxes socials, però aquest dimarts l'escenari ha estat una roda de premsa a la seu de la CEE. "Ens dol el tema dels abusos, però no creiem en aquesta extrapolació. Si fos així, hi estaríem tots ficats, vostès i jo", ha retret Omella, qui ha reiterat a petició de "perdó" a les víctimes pel "dany causat per part d'alguns membres de l'Església al llarg de la història i sobretot dels últims anys".
La roda de premsa d'aquest dimarts s'ha donat en el marc de l'Assemblea Plenària extraordinària que va tenir lloc dilluns per analitzar l'informe del Defensor del Poble. Si bé l'assemblea va acabar tard, les primeres valoracions que van transcórrer de la reunió segueix la mateixa línia de la roda de premsa d'avui. En l'Assemblea s'ha considerat que la "xacra" dels abusos sexuals es dona "majoritàriament" fora de l'Església. Tanmateix, sí que han destacat aspectes positius de l'informe, per exemple, han celebrat que aquest situï "al centre" les víctimes i s'ha unit a la petició del Defensor del Poble que "urgeix" l'Estat "assumir la seva responsabilitat en la tasca conjunta de posar fi a aquesta xacra que afecta tota la societat".
Omella ha afirmat que el "sorprèn l'extrapolació que han fet alguns mitjans de les dades obtingudes a l'informe" que "no corresponen a la veritat ni representen el conjunt dels sacerdots i religiosos". "Crec que no està ben fet", ha afirmat.
Els resultats de l'informe del Defensor del Poble
L'enquesta afirma que l'1,6% de la població espanyola ha patit abusos en l'àmbit religiós. Molts mitjans han extrapolat el percentatge, cosa que l’informe no fa, i han xifrat les víctimes en més de 440.000. Les dades parteixen d'una enquesta que l'òrgan dirigit per Ángel Gabilondo va encarregar a l'empresa demoscòpica GAD3, que s'ha elaborat a una mostra de 8.013 persones. L'informe lamenta que la resposta de l'Església "ha estat caracteritzada durant molt de temps per la negació o minimització del problema".