El president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella, ha publicat un missatge a X (abans, Twitter) reiterant que l'Església "no es cansarà mai de demanar perdó a les víctimes i de treballar per la seva sanació" després que aquest divendres el Defensor del Poble entregués un informe sobre els abusos sexuals perpetrats en l'entorn religiós i que quantificava en un 1,13% de la població espanyola els qui ho haurien patit. Sobre les xifres "extrapolades", Omella ha apuntat contra alguns mitjans: "Aquestes són mentida i tenen intenció d'enganyar".
Les xifres extrapolades per alguns mitjans són mentida i tenen intenció d'enganyar. Això sense perjudici que «l'Església és alhora santa i sempre necessita purificació… Tots els membres de l'Església, fins i tot els seus ministres, han de reconèixer-se pecadors. En tots, el jull…
— Card. Juan José Omella (@OmellaCardenal) October 28, 2023
En la publicació, l'arquebisbe de Barcelona ha volgut destacar un fragment del 'Catecisme de l'Església Catòlica', que diu: "L'Església és alhora santa i sempre necessita purificació... Tots els membres de l'Església, fins i tot els seus ministres, han de reconèixer-se purificadors. En tots, el jull del pecat encara es troba barrejat amb la bona llavor de l'Evangeli fins a la fi dels temps. L'Església congrega pecadors que han assolit ja salvació de Crist, però encara en vies de santificació".
L'informe proposa crear un fons per indemnitzar les víctimes
El document del Defensor del Poble recull que un 0,6% del total de la ciutadania espanyola major de 18 anys va patir abusos sexuals per part de sacerdots o religiosos de l'Església. La resta correspon a agressions sofertes per persones que poden ser laiques, però que també es van perpetrar en àmbits relacionats amb la religió. Les dades parteixen d'una enquesta que l'òrgan dirigit per Ángel Gabilondo va encarregar a l'empresa demoscòpica GAD3, que s'ha elaborat a una mostra de 8.013 persones. L'informe lamenta que la resposta de l'Església "ha estat caracteritzada durant molt de temps per la negació o minimització del problema" i critica que "algunes víctimes han hagut de fer front no només a la negació i ocultació, sinó a pressions de representants" de la mateixa Església.
El text també concreta fins a una vintena de recomanacions per resoldre aquesta situació. Una d'elles, per exemple, és la celebració d'un acte públic de reconeixement i reparació simbòlica a les víctimes pel "prologat període de temps de desatenció i inactivitat". L'altra rellevant és l'impuls d'una creació d'un fons per part de l'Estat per indemnitzar i compensar les víctimes dels abusos sexuals.
Davant d'aquest informe, la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha convocat per a aquest dilluns 30 d'octubre una Assemblea Plenària Extraordinària en què analitzaran aquest document. A la reunió, els bisbes hi podran participar tant de manera presencial com telemàtica. Un altre dels punts de l'ordre del dia de la trobada de la CEE serà la sol·licitud del Despatx Cremades & Calvo Sotelo per poder ampliar el termini de lliurament de l'auditoria que l'Església els havia encarregat.