L'Organització Mundial de la Salut ha manifestat aquesta setmana el seu dolor per la matança de micos al Brasil enmig del temor al contagi de la verola. El lloc web de notícies brasiler G1 va informar el passat diumenge que deu micos havien estat enverinats en menys d'una setmana a la ciutat de Sao Jose do Rio Preto, a l'estat de Sao Paulo. Però aquest no és un cas aïllat, ja que s'han registrat incidents similars a altres ciutats. "La gent ha de saber que la transmissió que veiem ara és entre humans", ha avisat Margaret Harris, portaveu de l'OMS, durant una conferència de premsa a Ginebra.
El Brasil va comptabilitzar més de 1.700 casos de verola del mico fins aquest passat dimarts, segons la mateixa organització internacional. El ministeri de salut del país va confirmar una mort relacionada amb la malaltia el 29 de juliol. La víctima era un home amb immunitat baixa. Els experts han alertat de la comprovació dels fets que la verola del mico no és un efecte secundari de la vacuna contra la covid-19. El contagi pot tenir lloc d'animals a humans, però el recent brot està relacionat amb contactes només humans, ha recalcat Harris que ha demanat als ciutadans que deixin d'atacar els animals. El Brasil també té un llarg registre d'atacs a micos durant els brots de febre groga. Des del maig, prop de 90 països han notificat més de 31.800 casos de verola del mico. L'OMS va classificar el brot de la malaltia que abans era rara com una emergència internacional al juliol.
No és un efecte secundari de la vacuna contra la Covid
La verola del mico sens dubte no és un efecte secundari de la vacuna contra la covid ni de cap vacuna, segons han repetit en diverses ocasions els experts en malalties infeccioses. Aquestes han explicat que no hi ha proves de cap estudi clínic que doni suport a aquesta afirmació. Els brots de la verola del mico han afectat els Estats Units i altres parts del món fins i tot abans de la producció i el llançament de vacunes contra la covid-19. L'Organització Mundial de la Salut ha recordat que la verola humana es va identificar per primera vegada en humans l'any 1970 a la República Democràtica del Congo. El 2003, es van identificar 47 casos de verola del mico en sis estats.
Així doncs, la verola del mico és causada per la infecció pel virus de la verola del mico, que prové del gènere Ortopoxvirus, segons l'ens internacional de salut. La malaltia es pot transmetre als humans a través del contacte proper amb una persona o animal infectat, o amb material contaminat amb el virus, subratlla permanentment l'OMS al seu lloc web. Segons els experts, les vacunes contra la covid-19 no contenen cap virus viu ni ADN del virus de la verola del mico que pugui transmetre la malaltia a una persona. L'Administració d'Aliments i Medicaments no enumera el virus de la verola del mico com a ingredient per a les tres vacunes covid-19 disponibles actualment als Estats Units: Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson.