L'agència de càncer de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha avaluat el talc com a "probablement cancerigen" per als humans, de manera que ha estat qualificat en el segon nivell més alt de certesa dins la classificació de substàncies cancerígenes. Un grup de 29 experts ha establert aquesta qualificació després d'analitzar l'evidència científica al respecte, segons ha informat aquest divendres l'Agència Internacional per la Investigació del Càncer (IARC) a través d'un comunicat. Els principals resultats de l'anàlisi s'han publicat en un article a la revista especialitzada The Lancet Oncology i s'explicaran de forma més detallada en el pròxim volum del Monogràfic IARC previst per a l'any vinent. El nou estudi també ha avaluat l'acrilonitril, un líquid utilitzat en l'elaboració de fibres tèxtils, que ha estat confirmat com a cancerigen.
El talc és un mineral natural, àmpliament utilitzat en productes cosmètics, incloent-hi les tradicionals pólvores de talc per a nadons, que s'extreu en diverses parts del món. L'OMS informa que múltiples estudis han demostrat un augment en la incidència de càncer d'ovari en dones que han fet servir les pólvores de talc a la regió perineal, així com en aquelles que han estat exposades al mineral per la seva feina en la indústria del paper. Tanmateix, l'informe apunta que no es pot descartar el paper de l'exposició al talc amb amiant com a possible causant d'aquests càncers. D'altra banda, el tractament amb talc en ratolins de laboratori va provocar un augment en la incidència de tumors malignes en les femelles, i de creixements tumorals tant malignes com benignes en mascles. Finalment, la IARC ha detectat una forta evidència que el talc presenta característiques comunes als carcinògens en experiments amb cèl·lules humanes: provoca inflamació crònica altera la proliferació de cèl·lules i mort cel·lular.
Com funciona la classificació de substàncies cancerígenes?
La classificació de la IARC de substàncies cancerígenes inclou quatre nivells, que indiquen la solidesa de l'evidència que determina si un agent pot causar càncer. Tanmateix, el risc real de càncer pot variar entre les substàncies classificades en un mateix grup, ja que estan subjectes a factors com el grau d'exposició. És a dir, els nivells presentats per l'agència de l'OMS només determinen el grau de carcinogenicitat de cada substància. Així doncs, els grups són: carcinogen per als humans (Grup 1), probablement carcinogen (Grup 2A), possiblement carcinogen (Grup 2B), i no classificable (Grup 3).