Aquest cap de setmana és especial a Catalunya, moment de celebració a tots els municipis del territori. I és que el 23 de juny a la nit tothom estarà de festa per la revetlla de Sant Joan 2024, que aquest any serà en diumenge. Això, per tant, implica que el dilluns 24 de juny és Sant Joan i el cap de setmana s'allarga un dia més. O no? El dia de Sant Joan és festa per a tothom? Es considera dia autonòmic festiu? Si també tens aquests dubtes, no et preocupis! A continuació, t'expliquem tot el que heu de saber sobre aquest festiu.

🔥 Fogueres de Sant Joan 2024 a Barcelona i la Costa Brava: què fer per la revetlla?

🎇 Bona nit de Sant Joan 2024! 20 frases per desitjar una bona revetlla
 

Sant Joan 2024: On és festa?

El dia de Sant Joan 2024, que cau en dilluns 24 de juny, és festiu a tot Catalunya. Així ho té establert la Generalitat al seu calendari laboral. Això significa que, com no treballaràs, podràs acceptar qualsevol proposta que et facin les teves amistats o familiars per passar aquell dia en companyia: menjar la mítica coca, fer algun pla especial per celebrar el dia o simplement quedar i divertir-se. Així mateix, el fet que dilluns sigui festa significa que el 22-23-24 de juny conformen el primer gran pont festiu per a aquest estiu. Encara ets a temps de planificar una escapada. I si al final et quedes a casa, tindràs més dies per descansar abans de reprendre la jornada laboral. 

Ara que ja saps amb un 100% de certesa que dilluns 24 de juny és festa a Catalunya, potser tens curiositat per esbrinar si també és festiu en altres comunitats d'Espanya. Doncs hi ha unes altres 2 comunitats on també és festa per Sant Joan: Galícia (que ha agafat el 24 de juny com a dia festiu propi) i el País Valencià. En la resta de comunitats no és festa, així que es pot concloure que, per norma general, a Espanya el 24 de juny no és festiu.

Per què és festiu el 24 de juny a Catalunya?

Potser t'estàs preguntant, "i per què el 24 de juny és festa a Catalunya?". L'origen exacte d'aquesta celebració és incert i difús. La primera referència documentada que a Barcelona es va celebrar aquesta festivitat es remunta al segle XV. Ja hi havia elements típics del Sant Joan actual, com fogueres, petards, banys al mar o gresca en general als carrers. Hi ha tradicions similars en altres racons com Montserrat, el Lluçanés o Vallespir... però no ha quedat documentat el motiu pel qual es va decidir convertir aquest dia en festiu. En tot cas, pots agrair mentalment a la persona del passat que va prendre aquesta decisió. Gràcies a ella ara pots gaudir del primer pont d'aquest estiu 2024. 

Calendari escampat

I ara segurament que només et queda el dubte final: què se celebra exactament a Sant Joan? Segons indica la religió catòlica, és el dia del naixement de Sant Joan Baptista, el profeta que va anunciar l'arribada del Messies (en forma de Jesús de Natzaret) i que, més endavant, el va arribar a batejar. Diuen les llegendes que Joan va néixer en la nit del 23-24 i que el seu pare, Zacaries, va decidir encendre una enorme foguera per anunciar l'arribada del seu fill a la resta de familiars i vilatans. En teoria, d'allà vindria l'explicació de la presència de fogueres en les revetlles. Dit això, la nit de Sant Joan va ser una reconversió catòlica d'una festa pagana antiga on se celebrava l'arribada del solstici d'estiu i on es retia homenatge al sol per donar-li forces per a la resta de l'estació. L'Església catòlica va reconvertir la festa pagana i li va afegir elements de la seva religió (com Sant Joan Baptista) per facilitar la conversió de diversos pobles i regions al catolicisme. Va passar el mateix amb altres celebracions paganes que, en l'actualitat, coneixes com a Nadal, Sant Valentí o Halloween / Tots Sants.

Ara saps d'on ve la tradició d'encendre fogueres per Sant Joan. Què hi ha de la resta d'elements d'aquest dia tan memorable? Hi ha moltes teories i especulacions sobre això. Per exemple, la presència del foc podria tenir un origen pagà. S'especula que un dels objectius de celebrar la nit del solstici d'estiu seria foragitar els mals esperits, així que seria important tenir el foc sempre encès per repel·lir a les forces de la nit. I els petards? La seva presència és més "moderna"; ja s'utilitzaven per celebrar Sant Joan a Barcelona durant l'edat mitjana. El seu ús podria ser una conseqüència natural del destacat paper del foc.

L'origen de menjar coca tant en la revetlla com durant el dia de Sant Joan està més clar. Encara que les coques actuals tenen una forma allargada, antany eren totalment circulars i tenien un forat en el centre (com un dònut gegant) perquè representaven el sol. Recordes que, en la celebració pagana, es retia homenatge a l'astre rei? Les coques d'aquell temps eren una manera de retre-li homenatge i demostrar-li que era un element rellevant per a una societat que, en ser principalment agrícola, necessitava tenir al sol d'aliat per garantir unes bones collites durant els calorosos mesos d'estiu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!