On reposen després de les missions que han dut a terme els satèl·lits, estacions espacials i en general, brossa espacial? Algunes es jubilen, d'altres es moren i descansen per sempre. El cas és que ho fan al mateix punt: Punt Nemo. Està tan lluny de tot plegat que normalment només hi ha astronautes que tornen de l'espai. A més de 4.500 quilòmetres de la costa de Nova Zelanda i més de 3.000 quilòmetres al nord de l'Antàrtida es troba aquest punt on hi ha tota mena d'objectes que tornen de l'espai (i segurament alguns que no l'han vist mai).

Allà també hi acabarà l'Estació Espacial Internacional quan es retiri l'any 2030, que de fet, està previst que hi caigui en picat. Per què? Punt Nemo és el cementiri espacial del món. 

Oceanic pole of inaccessibility De Timwi - Trabajo propio

Punt Nemo / De Timwi - Wikipèdia

Per què van a parar allà els residus espacials?

Tal com recull la CNN, des de la dècada del 1970, les nacions que viatgen a l'espai –d'alguna manera o altra– i tornen dipositen al voltant d'aquest punt el que es coneix ja com brossa espacial. Porta el nom del Capità Nemo, de la novel·la de Jules Verne, Vint mil llegües de viatge submarí. També es coneix, però, amb un nom menys romàntic: pol d'inaccessibilitat del Pacífic o àrea deshabitada de l'Oceà Pacífic Sud. I segons sembla, és el lloc més remot del món. 

Segons recull la cadena nord-americana, més de 263 peces de brossa reposen enfonsades en aquesta àrea des del 1971, inclosa a l'estació espacial russa i la primera estació espacial de la NASA, segons un estudi del 2019. Ara bé, que ningú es pensi que són deixalles intactes. De fet, es creu que són més aviat fragments escampats i repartits per la zona. 

satelite unsplash

Un satèl·lit a l'espai / Unsplash

Lluny de tot

"Aquesta és l'àrea oceànica més gran sense illes. És simplement l'àrea més segura on encaixa una llarga zona de caiguda de brossa després d'un reingrés", detalla Holger Krag, cap de l'Oficina del Programa de Seguretat Espacial a l'Agència Espacial Europea i destaca la CNN. 

Punt Nemo està més enllà de la jurisdicció de qualsevol estat i no hi ha ningú que visqui a prop. Malgrat tot, s'hi han descobert també residus humans que van més enllà de la brossa espacial. Com no podria ser d'una altra manera, també s'hi han trobat partícules microplàstiques a les aigües. La descoberta va ser quan la Volvo Ocean Race passava per la zona l'any 2018.

La brossa espacial no es desintegra?

La majoria de brossa espacial, tal com recull l'article, passa desapercebuda quan torna a la Terra perquè es desintegra abans de tocar terra. Això passa amb trossets, fragments o peces. D'aquesta manera, només els trossos o les parts més grans, com naus o trossos sencers de les naus acaben tornant. De fet, cal una feina mil·limètrica i de planificació quan aquestes naus tornen a la terra per assegurar-se que caigui just en aquest punt i no en una zona habitada, on les conseqüències podrien ser desastroses. 

 

Imatge principal: una nau espacial / Unsplash