Les ONG Ecologistes en Acció i Greenpeace celebren l'acord arribat a la COP27 que comporta la creació d'un fons econòmic per ajudar a pal·liar les conseqüències de l'escalfament global als països en vies de desenvolupament. Les organitzacions titllen l'acord d'"històric" i una victòria per a la justícia climàtica i la societat civil, encara que lamenten que en aquest final "agònic" no s'han aconseguit avanços en mitigació. Aquest acord ha arribat en els últims instants de la cimera pel canvi climàtic, i ha estat molt celebrat per totes les parts involucrades, després que aquest dissabte es visquessin moments d'alta tensió quan el bloc europeu va anunciar que s'estava plantejant abandonar la cimera si es trencava l'acord per limitar l'escalfament global a 1,5 graus.
Per Ecologistes en Acció celebra que mitjançant aquest acord les nacions reconeixen la necessitat de crear un fons per a les pèrdues i els danys que sofreixen els països més vulnerables davant el canvi climàtic. Així, celebren que la societat civil ha aconseguit que s'escolti la seva demanda, però ara exigeixen que les plataformes socials que són presents en les negociacions participin en el comitè per al disseny d'aquest fons econòmic. Pel que fa a la mitigació, per a l'ONG és "inadmissible" que s'hagi perdut un any per a la lluita contra l'emergència climàtica, ja que no s'ha produït cap avanç respecte a la COP26 de Glasgow. A més, lamenten que el finançament per a l'adaptació ha passat "més desapercebut" i tampoc s'han registrat millors resultats, i acusa les parts de ser "incapaces" de determinar un full de ruta per a duplicar els objectius de finançament pactats a Glasgow.
En la mateixa línia, Greenpeace considera la creació del fons per a pèrdues i danys és el començament de la justícia climàtica i suposa una "victòria de la ciutadania" i de les persones activistes pel canvi climàtic i suposa un pas important per a desemmascarar "el poder que bloqueja l'acció climàtica". El director executiu de Greenpeace Sud-est d'Àsia i cap de la delegació de Greenpeace a la COP27, Yeb Saño, considera que l'acord del fons de finançament per a pèrdues i danys marca l'inici d'un "nou camí per a la justícia climàtica". "Els governs han posat la primera pedra d'un nou fons que es necessitava des de fa molt temps per prestar un suport vital als països i comunitats vulnerables que ja estan sent devastats per l'acceleració de la crisi climàtica", ha afirmat.
Segons ell, malgrat els intents de canviar avanços en mitigació, l'esforç dels països vulnerables, que s'han mantingut ferms, com de les persones activistes pel clima han aconseguit "superar les barreres i fer un pas endavant en l'acció climàtica". No obstant això, alerta que els grups de pressió de la indústria fòssil han acudit en massa al cim i, en part, han obtingut el seu objectiu, ja que la declaració final ha ignorat els esments a incloure l'abandó progressiu de "tots" els combustibles fòssils.
El representant de Greenpeace Espanya a la COP27, Pedro Zorrilla, ha reclamat al Govern que ara es comprometi a facilitar la creació ràpida del nou fons i a aportar els recursos necessaris per a fer front als impactes i sofriments de les persones més vulnerables i impactades pel canvi climàtic. Per a això, proposa que augmenti els impostos a les empreses combustibles i que s'usin els pressupostos que ara es destinen a subvencionar els combustibles fòssils a aquest fons.