Les temperatures globals durant els pròxims cinc anys assoliran nous màxims històrics, segons ha alertat l'Organització de les Nacions Unides (ONU). En un comunicat emès aquest dimecres, l'ONU ha informat que hi ha "un 98% de possibilitats" que la mitjana de les temperatures entre 2023 i 2027 superi la dels cinc anys anteriors, fixant així un nou rècord. Aquestes temperatures es preveu que se situïn entre 1,1 i 1,8 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials, que comprenen el període entre 1850 i 1900.

A més, l'ONU ha indicat que hi ha un 98% de possibilitats que, durant aquests cinc anys, almenys en un d'ells se superin les temperatures rècord registrades el 2016, quan els efectes del fenomen climàtic del 'Niño' van ser "excepcionalment intensos". Això significa que hi ha una alta probabilitat que s'arribi a temperatures superiors a les ja existents i que s'accentuïn els efectes del canvi climàtic. L'ONU també ha assenyalat que hi ha un 66% de possibilitats que les temperatures siguin 1,5 graus superiors als nivells preindustrials en almenys un dels anys entre 2023 i 2027. Tot i que això no implica excedir de manera permanent el límit d'1,5 graus fixat en l'Acord de París, l'ONU considera aquesta situació com "alarmant". El canvi climàtic recurrent i persistent a aquests nivells suposaria un gran desafiament per a la humanitat i els ecosistemes del planeta.

Petteri Taalas, el secretari general de l'organització meteorològica de l'ONU, ha advertit que s'espera l'arribada d'un fenomen com "El Niño" en els pròxims mesos, el qual, combinat amb el canvi climàtic causat per les activitats humanes, pressionarà les temperatures globals fins a nivells sense precedents. Aquest increment de les temperatures tindrà repercussions significatives en àrees com la salut, la seguretat alimentària, la gestió de l'aigua i el medi ambient.

L'augment de les temperatures globals té implicacions directes per a la salut humana, ja que s'espera un increment en els episodis de calor extrem, onades de calor i malalties relacionades amb la calor. A més, aquesta situació posa en perill la seguretat alimentària, ja que afecta la producció agrícola i pot provocar escassetat d'aigua per a l'agricultura i el consum humà. També hi ha preocupacions sobre l'impacte en els ecosistemes marins i terrestres, especialment en els coralls, els glaceres i les zones àrtiques.