S'han encès totes els alarmes, els efectes del canvi climàtic estan arrossegant el planeta i la humanitat a escenaris desconeguts. Així ho apunten les Nacions Unides (ONU) que ha declarat la primera setmana de juliol com la més calorosa mai registrada. S'han batut tots els rècords i encara anirem a més. "El món acaba de tenir la setmana més calorosa registrada, segons dades preliminars", ha afirmat l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), que ha afegit: "Estem en un territori inexplorat i podem esperar que caiguin més registres a mesura que El Niño es desenvolupi encara més i aquests impactes s'estendran fins al 2024".
Tot plegat té un impacte massiu no només sobre la humanitat, sinó sobre tota mena d'ecosistemes i espècies. Quins? L'escenari és tan extrem que costa acotar encara. "No és només la temperatura superficial, sinó que tot l'oceà s'està escalfant i absorbint energia que romandrà allà durant centenars d'anys", ha apuntat Christopher Hewitt, director de serveis climàtics de l'OMM. S'han observat recentment onades de calor a l'Atlàntic, concretament al voltant del Regne Unit, Irlanda i al Mar Bàltic.
A les portes d'El Niño
Els científics alerten de la gravetat de les temperatures assolides aquesta primera setmana, però sobretot adverteixen que tot plegat només anirà a pitjor. Aquest any tindrà lloc el fenomen climatològic de calor extrema anomenat El Niño. El record històric d'aquest juliol faria pensat que ja ha començat, però res més lluny de la realitat, ni tan sols ha començat.
Michael Sparrow, cap del programa mundial d'investigació climàtica de l'OMM ha advertit que els efectes d'El Niño probablement se sentiran amb més intensitat a finals d'any. "El Niño encara no ha començat", ha advertit, segons recull The Guardian. L'últim gran El Niño va ser el 2016, que continua sent l'any més calorós registrat. Ara, El Niño està reunint tots els criteris perquè es trenquin nous rècords el 2024, fins i tot quan el fenomen es prolongarà amb la càrrega d'impacte en l'augment de la temperatura del Pacífic Tropical i, consegüentment, en l'atmosfera.
"Si persistim a retardar les mesures clau que calen, crec que estem entrant en una situació catastròfica, com demostren els dos últims rècords de temperatura", ha dit António Guterres, en referència als rècords mundials de temperatura. La temperatura mitjana de la Terra s'ha situat aquests dies al voltant dels 17 °C, segons informa Climate Reanalyzer de la Universitat de Maine.