El consell de les Nacions Unides ha acusat Espanya d'una "violació del dret a l'habitatge", per desnonar una família amb una dona embarassada, i amb quatre fills menors d'edat, dos d’ells amb discapacitat.
El 12 de maig de 2018 la família desnonada va acudir al Consell Econòmic i Social de l'Organització de l'Organització de les Nacions Unides per denunciar el seu cas. La família al·legava que Espanya havia vulnerat el punt 1 de l’article 11 del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals, on es reconeix el dret a tota persona a un nivell de vida adequat per a la seva família.
El 18 de febrer d'aquest any una resolució del consell ha acusat Espanya per violar un dret fonamental, el de l'habitatge, segons fonts d'El Món. La resolució ha estat redactada per un òrgan de l’ONU que té competències per iniciar estudis i informes sobre assumptes internacionals de caràcter econòmic, social, cultural, educatiu i sanitari, i altres.
L'ONU ha conclòs que "el desallotjament dels autors i dels fills sense un examen de proporcionalitat per part de les autoritats va constituir una violació del seu dret a l’habitatge adequat". A més afirma que "les alternatives temporals assignades i el procés al qual els autors van ser sotmesos constitueixen, en si mateixes, una violació del seu dret a l’habitatge adequat".
Tot i això el consell de drets econòmics no pot sancionar, tan sols pot formalitzar recomanacions. L'organització denuncia i recomana a l'Estat Espanyol que busqui una "reparació efectiva" per la família desnonada, en cas que no trobi un habitatge digne. També recomana entregar una compensació econòmica per les violacions a drets fonamentals que ha patit la família, segons fonts del mateix diari es podria tractar d'uns 50.000 euros. L'ONU dona un marge de sis mesos perquè l'Estat espanyol apliqui les recomanacions.
El TEDH torna a condemnar l'Estat espanyol
El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) ha tornat a condemnar l’Estat espanyol per coartar la llibertat d'expressió, aquest cop per la condemna a dos ecologistes que van ser multats per publicar una carta oberta en un diari criticant el jutge que havia autoritzat una llicència ambiental a una companyia minera a Terol el 2009.
El TEDH ha condemnat l’Estat espanyol a pagar prop de 19.500 euros als dos ecologistes, ja que el tribunal considera que les ONG tenen gairebé la mateixa llibertat d’expressió que la premsa en els assumptes d'interès públic. Els afectats es van defensar al·legant que havien criticat el jutge emparant-se en la seva llibertat d’expressió, però la Fiscalia va obrir una investigació d’ofici i un jutjat penal els va condemnar, el 2012 a pagar 2.400 euros de multa a cadascun i 6.000 euros d’indemnització al jutge criticat. La sentència va ser confirmada per l’Audiència de Terol.