El Comitè sobre els Drets de l'Infant de les Nacions Unides ha conclòs que el procediment per determinar l'edat dels menors immigrants no acompanyats a Espanya vulnera els seus drets. L'organisme internacional format per 18 experts ha emès aquest dimarts fins a 14 decisions contra l'Estat espanyol per diversos casos en què no va respectar els seus drets fonamentals, en concret, "el dret a la identitat, el dret a ser escoltat i el dret a una protecció especial per ser nens".

"Espanya no va fer una avaluació adequada de l'edat", afirma el comitè en un comunicat. Per això, el comitè ha reclamat a l'Estat que sempre prevalgui l'interès del nen durant el procediment i que se'l tracti preventivament com a menor. "Mentre el procés està en marxa, cal assumir que la persona és menor i tractar-la com a un nen", ha defensat Luis Pedernera, president del comitè.

Casos concrets

Entre els casos que han arribat al comitè, hi ha el d'un jove guineà que va arribar a Almeria amb 17 anys, però a qui la policia va registrar com si en tingués 21. Les autoritats espanyoles van rebutjar la seva petició d'asil i el van tancar en un CIE a Madrid.

Finalment, una ONG va aconseguir el certificat de naixement que provava la seva edat i va poder sortir del centre. "Tot i això, no el van reconèixer com a menor, no va rebre un tutor que vigilés els seus interessos ni se li va oferir la protecció que atorga la llei nacional i internacional a qualsevol nen", lamenta el comitè.

El Comitè ha defensat que els documents d'identitat dels immigrants s'haurien de donar per vàlids mentre no hi hagi una prova del contrari. "En el procés per determinar l'edat d'una persona, és extremadament important el dret a la representació i la possibilitat d'apel·lar contra el resultat", ha recordat Pedernera.

Imatge principal: Quatre dels menors estrangers no acompanyats que viuen al pis d'autonomia de Santa Maria de Gimenells / ACN