El vaixell insígnia de l'ONG Proactiva Open Arms, que va arribar divendres passat al matí a Lesbos (Grècia) carregat amb ajut humanitari, ha aconseguit aquest dijous atracar i desembarcar al port de Mitilini després de passar set dies esperant l'autorització.
"L'autoritat portuària no mostrava la voluntat de voler deixar-nos passar i no ens deia el motiu, passats uns dies ens van comunicar que havíem de completar uns documents", ha assegurat el cap d'operacions de l'ONG, Gerard Canals, que ha informat que, des de les 16.00 hores d'aquesta tarda, ja estan descarregant els 21 palets i més de 15 caixes de material al port de Mitilini.
#Lesbos Comenzamos a desembarcar todo el material de higiene, ropa, comida y artículos de primera necesidad destinados a todas aquellas personas atrapadas en los campos de refugiados de la isla. #DiadeEuropa pic.twitter.com/bflI4WzYhq
— Open Arms (@openarms_fund) May 9, 2019
El port de Mitilini "no tenia espai" pel vaixell
El motiu adduït per l'autoritat portuària de Lesbos que va privar l'amarratge del vaixell va ser que no tenien espai lliure per atracar pel calat del vaixell, un antic remolcador d'altura reconvertit en vaixell de rescat.
"Ens sembla increïble que posin tants pals a les rodes a un vaixell que porta ajut humanitari", ha afegit Canals, que ha remarcat que diversos testimonis de Lesbos han assegurat a l'equip de l'ONG que "mai abans havien vist un vaixell bloquejat en aquest port".
Ajut humanitari a Samos, Lesbos i Tessalònica
L'Open Arms va salpar el 23 d'abril des del port de Barcelona, on portava bloquejat més de cent dies, per portar ajut humanitari als ports grecs de Samos, Lesbos i Tessalònica.
La previsió de l'ONG era poder deixar el material dilluns a Lesbos i salpar l'endemà cap a Tessalònica, el tercer port previst per descarregar després de fer-ho fa uns dies a l'illa de Samos, ruta que, segons ha comunicat Canals, reprendran dilluns que ve, 13 de maig.
La càrrega més important del total de 20 tones que porta el vaixell de rescat són productes d'higiene i menjar per a les persones dels camps de refugiats grecs, encara que també transporta material escolar, ordinadors i bicicletes per millorar la mobilitat als camps de refugiats.