Proactiva Open Arms es una organització no governamental catalana i sense ànim de lucre que centra la seva activitat a rescatar del mar els refugiats que arriben a Europa fugint del seu país per conflictes bèl·lics, perquè són perseguits o perquè busquen una vida millor a la seva situació de pobresa. La organització neix de l’empresa de socorrisme de Badalona Pro-Activa Serveis Aquatics, especialitzada en seguretat aquàtica. Les fortes imatges de la crisi dels refugiats van impulsar l’empresa a actuar a favor de les persones que es trobaven en una situació límit jugant-se la vida cada dia.
Proactiva Open Arms es dedica a vigilar i salvar les embarcacions de les persones que necessiten auxili al mar Egeu i al centre del Mediterrani. Però no només centren la seva activitat a ajudar directament, sinó que denuncien totes les situacions injustes que trobem actualment a les quals pocs mitjans de comunicació donen veu.
Augmenta el nombre de refugiats al Mediterrani
Segons dades de la pròpia organització, 1,4 milions de persones han arribat a les costes d’Itàlia i Grècia provinents de Líbia, Turquia, Egipte o Tuníssia i fins a 10.522 han mort o han desaparegut. Es calcula que 1 de cada 6 morts són menors d’edad.
Els refugiats s’embarquen en navegacions que transporten entre 150 i 300 persones. Els recorreguts entre el punt de sortida i el destí que pretenen poden arribar a ser fins a 500 km, però les embarcacions només compten amb combustible per fer uns 20 km, una distància que els permet arribar a aigües internacionals. La desesperació els fa triar aquesta via, que els fa posar la seva vida en mans de la sort, ja que un cop les barques no tenen combustible, només poden esperar a ser rescatats.
Millora de recursos gràcies a les donacions
Proactiva Open Arms va arribar a la platja de Lesbos al setembre de 2015, on feien els rescats nedant sense cap tipus d’equipament. Van començar a utilitzar les embarcacions que els refugiats utilitzaven per fugir dels seus països, tot i que eren molt precàries. Les donacions van permetre adquirir dues motos d’aigüa, i més endavant, tres embarcacions més preparades amb un bon equipament per poder fer els rescats. Gairabé un any després van aconseguir una embarcació molt més gran que els permet arribar a noves rutes més endinsades. Ara mateix ja compten amb una segona embarcació que els permet seguir treballant en la causa.
Fins ara, han salvat un total de 58.621 vides i han ajudat fins a 143.358 persones a arribar a les costes, realitzant 10.273 rescats.
La ONG va rebre fins setembre de 2017 3,6 milions d’euros, una quantitat que iguala el valor de les seves despeses. El 94% es va destinar a la acció directa dels rescats i el 6% restant al manteniment de l’estructura de l’oranització i les campanyes de comunicació.
Xerrades a les escoles
L’entitat creu que una de les bases per canviar la situació és conscienciar als nens perquè creixin en una societat en la qual sigui inconcebible veure imatges com les que hem pogut veure els últims anys. Volen que coneguin la història i que lluitin perquè una causa com la seva sigui més necessària. I com es tracta d'una ONG sense ànim de lucre, l’organització obre els braços a tots aquells que vulguin col·laborar amb la causa a la seva web.