L’abril passat el Govern va celebrar unes oposicions que van resultar ser un fiasco organitzatiu i es va haver de buscar una nova data per repetir els exàmens i també, fins i tot, es va fer necessari indemnitzar les persones que van resultar damnificades. El caos va derivar en un conflicte entre el Govern i l’empresa subcontractada per tal d’organitzar les proves, que finalment es van tornar a fer l’1 i el 8 de juliol. Tot i que la repetició estava orientada a esmenar tots els problemes de la primera jornada, ara s’ha sabut que en aquella segona tongada també hi va haver problemes. La repetició dels exàmens va costar gairebé un milió d'euros a l'erari públic.

Aquesta setmana ha transcendit que les preguntes de l’examen de les oposicions dels enginyers forestals haurien pogut filtrar-se. El Govern ha obert una investigació reservada per la filtració en unes oposicions en què hi havia cinc places en joc, informa l’agència ACN. Segons ha avançat la Cadena Ser, un aspirant va descobrir al setembre –dos mesos després de la prova- que hi havia una carpeta pública de l'aplicació Teams amb les preguntes i respostes de l'examen, creada al març i amb accés lliure per a tots els treballadors de l'administració.

La troballa de l’opositor

L’opositor que va descobrir la carpeta, Guillem Aubaó, ho va compartir amb un company, que en va fer captures i ho va elevar als sindicats. Un d’aquests, el CSIF, va denunciar el cas a Funció Pública, ha explicat el mateix Aubaó a TV3. "De la mateixa manera que jo me'n vaig assabentar al setembre, després dels exàmens, potser algú ho va saber abans de l'examen", ha dit aquest opositor al canal públic.

El Govern admet que hi ha una denúncia i una investigació

"A través d'una denúncia a la bústia ètica vam ser alertats que probablement alguna persona podia haver tingut accés a les preguntes de l'examen", ha reconegut aquest dimarts la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que ha parlat d'una "negligència" i ha obert la porta a un "expedient disciplinari". De moment, les persones que han denunciat aquest fet no han rebut cap resposta sobre els resultats de la investigació. En principi, les cinc places que hi havia en joc s’han d’adjudicar aquest mateix mes de gener.

El caos de l'abril

Un total de 13.581 treballadors de la Generalitat van ser convocats l'abril passat a les proves, amb un total de 1.825 places. Les proves es van fer de forma descentralitzada: 9.147 persones estaven convocades a Barcelona; 1.246, a Girona; 1.634, a Lleida, i 1.554, a Tarragona. Segons els sindicats, durant les proves faltaven exàmens, mobiliari, personal expert i coordinació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!