Josep Maria Estela s’ha estrenat aquest divendres, d’ençà que és comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, al Parlament de Catalunya. No és el primer cop que hi compareix, ja ho va fer en la comissió reservada sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils, però avui, davant de la Comissió d’Estudi del Model Policial, ja ho ha fet amb els galons invisibles de ser el cap dels Mossos d’Esquadra. Estela és el màxim comandament policial del cos des del 20 de desembre de 2021, quan el departament d’Interior va destituir el major Josep Lluís Trapero. Estela ha avançat les línies mestres del seu mandat, com la proximitat i la neutralitat política del cos i ha recordat que els Mossos d’Esquadra, com a policia governativa, “seran el que vulgui que sigui el poble de Catalunya”.

El cap dels Mossos ha explicat davant dels diputats quines són les línies de treball de la Prefectura que ell comanda per preparar la policia de Catalunya de cara a 2030, que és l’objectiu en data que s’ha posat Interior i la direcció policial dels Mossos per tenir llesta l’actualització i modernització del cos de la policia de Catalunya. Estela ha avançat alguns d’aquests punts, sobretot, la proximitat, que és la que el cap del cos vol implementar durant aquesta transició, i també la neutralitat política dels Mossos d’Esquadra, que Estela l’ha definit com un dels punts de l’ADN Mossos, i que per això “no es pot modificar”, en un avís velat, en seu parlamentària, als seus superiors polítics.

Si bé protegirà aquesta “neutralitat política” del cos dels Mossos d’Esquadra, també ha recordat que els Mossos d’Esquadra tenen la missió de vetllar per la seguretat ciutadana, però que ho han de fer d’acord amb les demandes que fa la societat de Catalunya, que molts cops són canviants, i que les recullen els partits polítics que tenen representació al Parlament de Catalunya. “Serem la policia que vulgui el poble de Catalunya”, ha assegurat Estela en la seva intervenció davant dels diputats de la Comissió d’Estudi del Model Policial. 

Les armes dels Mossos s'han d'adequar a les conviccions de la societat

Un dels elements nuclears de la comissió del Parlament és com la policia de Catalunya gestiona l’ordre públic i com les dues unitats policials que s’hi dediquen, l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i la Brigada Mòbil (Brimo), han d’afrontar la seva intervenció quan concentracions posen en risc l’ordre públic amb incidents. El comissari en cap ha assegurat que des del cos s’estan portant a terme reflexions per com millorar el funcionament d’aquestes unitats del cos, però que tots aquests canvis estaran subjectes a les instruccions que doni la comissió en marxa al Parlament, quan, l’any 2014, també en una comissió semblant, es va decidir que la policia catalana deixés de fer servir les llançadores de pilotes de goma en aldarulls. 

Tot i això, Estela ha fet un clar avís als diputats que participen en la comissió parlamentària de la necessitat que el cos dels Mossos d’Esquadra tinguin les eines que permetin garantir la seva missió, que implica garantir l’ordre públic. L’elecció d’aquestes armes per gestionar l’ordre públic, fent referència al debat que han obert alguns partits com l’eliminació de les llançadores de foam, que va ser l’arma que va adoptar el cos dels Mossos després de la prohibició de les pilotes de goma, serà acceptada pels Mossos però Estela fa una petició en paral·lel: no quedar-se sense eines, però que siguin eines acceptades per la societat catalana, representada pels diputats del Parlament de Catalunya.

Estela, acompanyat del cap de la CGRIP, el comissari Codina, al Parlament de Catalunya / Foto: Parlament de Catalunya

“Els Mossos d’Esquadra han d’acompanyar i anar plegats de la societat catalana”, ha assegurat el comissari Estela, "per aconseguir la legitimitat", i és per això que si bé demana que el Parlament doti de les eines efectives per complir la seva missió, també sap que algunes d’aquestes eines que es fan servir en països de la vora no es podrien fer servir a Catalunya. Estela ha posat, com a exemple, que creu que la societat catalana no avalaria l’ús de gossos ensinistrats o cavalls en aldarulls com fan països com França o Alemanya. “Hem de tenir les eines per complir els nostres objectius, però s’ha de fer en la línia dels valors de la nostra societat”, ha assegurat. Tot i això, no s'ha pronunciat si s'han de prohibir o no les escopetes de foam. "Això ho han de decidir vostès", ha etzibat als diputats, seguint el rastre de Jaume Bosch, que també va demanar als diputats que fessin la seva feina, i que ni comprometessin als Mossos d'Esquadra, en aquell cas, amb si enviar o no enviar efectius d'ordre públic als desallotjaments. 

El comissari ha tancat la porta a canviar el model d’ordre públic, que, també per instrucció del Parlament, ara es basa en la distància de la massa, evitant així el cos a cos amb els manifestants. Per fer-ho, però, calen les eines que permetin aquesta distància, i també, -nova petició del comissari en cap als seus caps polítics-, més efectius i més formació pels agents.

Més mediació i més eines tècniques de control

Més enllà de les armes, el comissari Estela també ha detallat que la mediació és també un dels pilars de la gestió de l’ordre públic i una de les eines que la nova Prefectura vol engreixar i reforçar de cara a evitar arribar al darrer estadi, que és l’ús de la força per aturar o dispersar els aldarulls. El cap del cos també espera poder dotar les unitats d’ordre públic de més mecanismes de control intern per poder garantir la transparència i el procés de rendiment de comptes. 

Estela ha anunciat que és la seva intenció poder afegir mecanismes de  seguiment de les armes, facilitant el rastreig i traçabilitat i gravació d’imatges, a les llançadores de foam per poder donar explicacions i també poder explicar davant dels jutges, si així s’escau, que les coses es fan bé i segons el protocol.