Un òrgan consultiu del Govern recomana més concreció a la futura llei trans catalana. El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) ha proposat a l'executiu que la futura llei dicti una definició més concreta de la maduresa que els menors, joves d'entre 12 i 16 anys, han de tenir per sotmetre's a la modificació dels òrgans sexuals. L'objectiu de la petició és garantir l’interès superior de l’infant i promoure l’accés als drets que recull la norma. Els resultats de la consulta pública també conclouen que s’ha de desenvolupar el procediment de mediació previst en cas de discrepància del menor amb els seus pares o tutors legals. Ho ha dit en un dictamen fet públic aquest dilluns. El passat 19 de desembre es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l’Avantprojecte de llei integral de reconeixement del dret a la identitat i l’expressió de gènere, popularment més conegut com la llei trans catalana. Ara, aquest text s’ha sotmès a una consulta pública.
El CTESC diu que la llei s’hauria de centrar en accions de promoció i protecció
L’òrgan de consulta conclou que l’avantprojecte reitera aspectes àmpliament reconeguts per a tota la ciutadania en altres documents legals de caràcter general. Per això, creu necessari centrar les accions en la promoció i protecció dels drets específics del col·lectiu afectat, sense redundar en aquells drets ja reconeguts en altres lleis per a tota la ciutadania, en circumstàncies no relacionades amb les particularitats del col·lectiu de persones trans i intersexuals. També recomana afegir que l’administració ofereixi formació a l’equip professional dels serveis d’atenció i protecció a la infància i adolescència perquè puguin abordar de manera informada els casos de persones trans o intersexuals menors d’edat. D’altra banda, considera que les organitzacions sindicals i empresarials més representatives a Catalunya han de tenir representació en la comissió per a la Protecció i la Promoció de la Igualtat de Tracte i la No-discriminació.
L’òrgan aconsella eliminar la identificació del gènere als currículums
Pel que fa a formularis, currículums o documentació interna de les empreses, el CTESC recomana eliminar que el departament competent en matèria de treball impulsi la inclusió d’una tercera opció en la identificació del gènere. En cas de no eliminar-se, aconsella suprimir la referència als currículums i substituir “tercera opció” per “gènere no binari”. De la mateixa manera, recomana que, en la recuperació de la memòria democràtica, es faci referència també al col·lectiu intersexual.