L'Orquestra del Gran Teatre del Liceu tocarà aquest dissabte per primera vegada a l'Òpera Bastille de París, una "fita històrica", segons la formació, que interpretarà "El castell de Barbablava", de Bela Bartók. El concert, dirigit pel mestre Josep Pons, s'emmarca en les celebracions del 175è aniversari del Liceu i estava previst per a temporades anteriors, però va quedar ajornat a causa de la pandèmia de coronavirus.
Per la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, l'actuació a la Bastille és una prova que "Catalunya i la seva cultura són més presents que mai al món". Garriga, que s'ha desplaçat a París per veure la representació, ha defensat que "aquesta és la millor manera de celebrar el 175è aniversari d'una institució de primer nivell, reconeguda internacionalment i primordial per a la nostra cultura". Per la seva part, la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, també a París, ha ressaltat “el paper que juga la cultura catalana en la projecció internacional del país”. Serret ha afirmat que la presència del Liceu a París és un exemple excel·lent de com l’acció exterior catalana s’exerceix des de tots els àmbits. “El Govern la lidera i acompanya, però l’acció exterior la fem entre tots”, ha dit Serret
Una "excel·lent carta de presentació"
La soprano Iréne Theorin intervé en el paper de la Judith, mentre que un altre destacat solista com el baix-baríton Bryn Terfel es posa a la pell del Barbablava. Òpera de dos personatges, el seu autor, Bela Bartók, es va voler alliberar dels codis propis del gènere, amb una acció "pràcticament minimalista que es comprimeix en tot just una hora". Josep Pons, que considera l'obra una "excel·lent carta de presentació" per a l'orquestra a nivell internacional, explica que "orquestralment, Bartók beu de Wagner i, en resposta a la influència wagneriana, conjuga dos elements: la música popular i la pròpia llengua hongaresa, de la qual emana la seva concepció del ritme”.
Bones relacions culturals Barcelona-París
Per la seva part, el president del Liceu, Salvador Alemany, ha posat en valor la "relació musical entre París i Barcelona", ja que els músics de l'Òpera Bastille, liderats per Gustavo Dudamel, van protagonitzar un concert a la institució de Barcelona el mes de setembre passat. “Tots estem orgullosos d'aquesta relació musical entre París i Barcelona, encarnada a les nostres respectives institucions. Les nostres dues cases, l'Opéra de París, i el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, fundat a mitjans del segle XIX, segueixen sent tan vibrants i potents com sempre, dedicats a l'òpera i la dansa després de més d'un segle i mig", ha dit Alemany.