Tremendament dures i contundents. Així han estat les primeres paraules del fundador de l’ong Proactiva Open Arms, Òscar Camps després que aquest matí hagin desembarcat al port de Barcelona les 60 persones rescatades per l’organització en aigües de Líbia. “Venir aquí ens ha costat 4 dies i 300 morts perquè no hem rescatat 60 persones, n’hem deixat morir més de 300”, ha dit Camps en un discurs valent i crític amb la Unió Europea.
Camps ha explicat que ha estat una experiència “molt difícil” i que li ha costat molt entendre com a un vaixell humanitari se li pot negar l’entrada a dos països de la Unió Europea. “Costa molt de creure que això pugui passar”, ha dit. En aquest sentit, s'ha preguntat qui fa complir les lleis als països europeus que "signen convenis i després els incompleixen". “Malta no deixa sortir vaixells humanitaris i Itàlia no ens deixa entrar, qui fa complir la llei? Actuen com si fossin porters de discoteca: tu entres, tu no entres”, ha denunciat.
Pel director d’Open Arms tant el dia d’avui com l’arribada a l’Aquarius al port de València és fruit d’un treball de tres anys en els quals “s’ha picat molta pedra”. Ara bé, tampoc descarta que aquesta vegada se li hagi fet més cas perquè a bord hi viatjaven un grup d’eurodiputats formats pel socialista Javi López, Ana Miranda del BNG, Miguel Urban de Podemos i Eleonora Forenza de Rifondazione Comunista, aquesta última molt crítica i avergonyida per l'actuació del govern italià.
Camps ha volgut agrair la tasca del capità de l’Open Arms que va prendre “la difícil decisió” de rescatar aquest grup de persones malgrat les amenaces i ha donat les gràcies al president del govern espanyol, Pedro Sánchez “per l’agilitat” i ha tingut unes breus paraules de record pel conseller Raül Romeva, “que hi era quan tot això va començar”.
"Mai s'hauria de debatre sobre si s'atén o no a un refugiat"
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha confessat que sentir-se “molt emocionada” de poder dir “benvinguts a casa” a Open Arms. “Els hem vist sortir molts cops del port i per primera vegada els hem vist arribar amb les persones rescatades”, ha dit. Per a Colau Open Arms ha demostrat que “sí que es pot” perquè amb uns “mitjans precaris, sumant voluntats i jugant-se la vida han aconseguit molt”. “Si Open Arms ha aconseguit això, què aconseguirien els països europeus?”, s’ha preguntat.
Així mateix, Colau ha demanat un canvi en la Llei d’Estrangeria que doni permisos “encara que temporals” a les persones que arriben a Barcelona. “No volen subsidis ni caritat, volen una vida digna”, ha dit.
A l’acte que s’ha fet aquesta tarda també hi ha assistit el secretari d'igualtat i migracions Oriol Amorós la solució a aquesta crisi humanitària passa per la defensa dels drets humans “en origen, en trànsit i en destí”. Alhora ha criticat l’actuació d’Europa i ha denunciat que mai s’hauria de debatre sobre si s’atén o no als refugiats.
60 refugiats, 5 dones i 6 menors
Segons dades facilitades pel govern català a bord de l'Open Arms hi viatjaven 60 persones, 49 homes, 5 dones i 6 menors d'edat, cinc d'ells no estaven acompanyats. Entre les persones hi ha dos nuclis familiars, un de convencional, format per pare, mare i fill; i un altre d'una dona acompanyada d'un familiar però encara no se sap si és un germà.
Segons ha explicat la coordinadora del dispositiu per part de la Delegació del govern espanyol i membre de sanitat exterior, Carmen Aramburu no ha esta necessari ingressar ningú en cap centre hospitalari. A onze se'ls ha detectat un problema sanitari que s'ha resolt "in situ", ha dit. També ha matisat que hi ha una persona a la qual s'ha traslladat a un hospital quan els serveis psico-socials han detectat alguna anomalia.
Els homes de l'Open Arms aniran a la residència Blume d'Esplugues de Llobregat, les famílies a un centre de Manresa, les dones a Barcelona i els menors no tutelats passaran a mans de la DGAIA.
L’Open Arms arribava poc abans de les onze del matí al port de Barcelona amb les 60 persones rescatades dissabte passat a Líbia. Ho feia flanquejat per l’Astral, on hi viatjaven el fundador de l’ong Proactiva, Òscar Camps i un grup d’eurodiputats que han participat d’observadors del procés. També l’acompanyava una embarcació de la Guàrdia Civil i una altra de Salvament Marítim.