L’organització no governamental Oxfam Intermón ha denunciat que les dones són el col·lectiu “més colpejat” per la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19, i, aprofitant la proximitat del Primer de Maig, que se celebra dissabte, ho ha quantificat assenyalant que les dones representen el 55,6% de l’increment de l’atur a l’Estat espanyol per la pandèmia. Juntament amb les dones, altres col·lectius crítics són les persones amb sous baixos, els joves i els migrants.
"Les polítiques públiques han aconseguit que es destrueixi menys ocupació que en crisis anteriors gràcies a mesures com els ERTO però això no està evitant que augmenti la desigualtat socioeconòmica perquè els pitjors efectes els pateixen les persones pertanyents als sectors més desfavorits", ha explicat la responsable de polítiques públiques d'Oxfam Intermón, Liliana Marcos, citat per l’agència Europa Press.
Segons assenyala Marcos, per cada ocupació destruïda el 2020, s'han perdut 3,4 llocs de treball de les ocupacions professionals pitjor pagades i, per cada ocupació destruïda en una professió tècnica, s'han perdut 17,2 llocs en ocupacions elementals. "Aquesta és una altra cara de la desigualtat de virus: la destrucció d'ocupació ha estat desproporcionada per a aquelles persones que menys ingressaven", diu Marcos.
Diferència en l'impacte en dones i homes
Pel que fa a la diferència en l'impacte en dones i homes, l’ONG precisa que la taxa d'atur de les primeres ha augmentat a Espanya 2,6 punts percentuals mentre que la masculina s'ha incrementat en 1,9 punts. Al febrer de 2021, la taxa d'atur femení se situava en el 18,3 enfront de l'14,1 de la masculina, segons afegeix.
Així mateix, Oxfam Intermón alerta que les persones més joves són les que "pitjor s'estan recuperant" de la crisi provocada per la pandèmia. En concret, assenyala que entre els joves de 16 a 24 anys la recuperació està encara a més de 11 punts percentuals i que, de les 200.000 afiliacions a la seguretat social que falten perquè es recuperi el nivell previ a la pandèmia, 125.000 són de joves.
Pel que fa a treballadores i treballadors estrangers, l'organització indica que la caiguda de l'ocupació duplica la de les persones de nacionalitat espanyola.
Precarietat també entre joves
Després d'aquesta desigualtat, segons l'ONG, es troba "la precarietat a la qual s'enfronten en major mesura els professionals de baixa remuneració, dones i joves". En tots aquests grups la taxa de temporalitat supera la mitjana, i els contractes temporals han estat precisament els més afectats per la crisi econòmica, segons precisa.
Davant d'aquesta situació, Oxfam Intermón demana maximitzar els esforços per evitar que els ERTO acabin en un major increment de la desocupació. "Cal fer servir les reformes pactades amb la Unió Europa i els fons de recuperació europeus per reduir la precarietat i per forjar un teixit productiu que comporti la creació d'ocupació de qualitat", explica Marcos.
A més, considera necessari corregir la "precària situació fiscal i impositiva d'Espanya, un país que recapta 4 punts percentuals menys que la mitjana de la Unió Europa". En aquest sentit, l'organització ha proposat una sèrie de mesures encaminades a "gravar la riquesa, el capital i a les grans empreses amb les quals es podrien recaptar fins a 10.000 milions d'euros més a l'any".
Finalment, l'ONG demana que els governs aprofitin les mesures de recuperació per a construir una economia més inclusiva i que prioritzi la protecció social, els serveis públics i una fiscalitat justa i progressiva, a més de l'accés universal i gratuït de tota la població mundial a la vacuna contra la Covid-19.