Els pagesos que s'han vist afectats pel tancament del canal d'Urgell i el Segarra-Garrigues s'han unit per crear la Plataforma Manifest del Gran Urgell. Aquesta nova plataforma agrupa els representants dels principals sindicats i cooperatives agràries. El seu objectiu és sumar forces per exigir ajuts immediats i una millor gestió de l'aigua a les administracions davant la sequera que viu el país. En la primera reunió d'aquest col·lectiu, celebrada aquest divendres a Miralcamp (Pla d'Urgell), han acordat manifestar-se a Barcelona el 24 de maig per visibilitzar les seves demandes al Govern i conscienciar a la població de la importància de vetllar pel sector agrari.
Concretament, el 24 de maig, els pagesos sortiran des de Golmés (Pla d'Urgell) en caravana i en direcció Barcelona. Un cop arribats a la capital catalana, faran la primera parada a la plaça Sant Jaume. I, després aniran fins a la seu de la Comissió Europea, situada al passeig de Gràcia. Així, volen fer visibles les seves demandes i també alertar la societat que, sense les collites de proximitat, s'hauran de comprar molts aliments a tercers països. I fer-ho, segons apunten, suposaria un augment considerable dels preus.
Els ramaders reclamen ajuts al Govern per la sequera
L'Associació Espanyola de Productors de Boví de Carn a Catalunya (Asoprovac Catalunya) ha reclamat al Govern ajuts al boví de carn per fer front a la sequera. L'organització, en una carta adreçada a la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha lamentat que el bestiar d'engreix ha estat "exclòs" dels ajuts habilitats pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. I ha advertit que es troba en "un escenari mai vist". "Els ajuts habilitats pel Ministeri contribuiran a alleujar la situació de la vaca alletant", afirmen des d'Asoprovac. No obstant això, creuen que "s’ha comès un greu error excloent el boví d’engreix".
Asoprovac ha assenyalat que no s'ha tingut en compte que la palla és un producte "escàs" a l'hora d'adjudicar els ajuts del govern espanyol. I és que, segons indica l'entitat, "no hi ha alternatives a la palla" i aquesta "és clau per a l’activitat i pel benestar dels animals". A més, remarquen que es consumeix en grans volums. Concretament, Asoprovac calcula que l’increment de cost anual és d'uns 73 euros per vedell només pel cost de la palla.
Així doncs, Asoprovac proposa a la conselleria concedir ajuts per pal·liar l'augment del preu de la palla i també ajuts al transport per fer viable econòmicament la importació d'aquests productes i permetre així que la ramaderia es pugui permetre la palla i el farratge. El sector ramader també demana aturar de forma transitòria l'ús de la palla i altres productes agraris per usos no alimentaris. Finalment, Asoprovoca avisa que la situació és de "tal gravetat" que "és necessari adoptar mesures excepcionals per tal d’evitar conseqüències irreparables com la pèrdua del nostre teixit ramader boví".