El Parlament comença aquest dimarts a la tarda el ple amb un debat general sobre l'agricultura, sol·licitat per Junts. L’organització agrària Unió de Pagesos ha convocat una concentració davant del Parlament per exigir mesures efectives per superar la crisi del sector agrari, coincidint amb la celebració del debat monogràfic. El sindicat demana al Parlament que voti una nova proposta de resolució sobre el camp per instar el Govern a posar en marxa estratègies per mantenir el model d’economia familiar agrària a Catalunya. El ple arriba després de tres setmanes en què els pagesos han protestat a Catalunya tallant carreteres.
- Els pagesos en peu de guerra planten un pi de 10 metres al mig de l'AP-7
- El Govern cedeix davant els pagesos i alterarà les restriccions d'aigua per la sequera
Acomiadem aquí aquest directe on hem seguit el ple monogràfic al Parlament sobre la pagesia. Moltes gràcies per acompanyar-nos.
Acaba aquí el debat sobre la pagesia al Parlament de Catalunya. Els partits han exposat les seves propostes de futur per abordar els problemes de la pagesia. Representants de 4 entitats pageses han estat presents al Parlament.
El diputat de Junts Salvador Vergés, durant la seva intervenció al Parlament en el ple sobre la pagesia.
Torn de paraula d'ERC, de nou. La diputada republicana Alba Camps puja al faristol i agraeix la feina als sindicats que han lluitat per les condicions "dignes" de la pagesia. "La pagesia s'està perdent", afirma.
Alejandro Fernández afirma que cal permetre als pagesos competir "en igualtat de condicions" respecte als productes importants. "És hipòcrita i suïcida permetre que es pugui consumir a Europa allò que els europeus tenen prohibit produir", remarca, en referència als producte importats d'altres països.
Per part del grup mix, ara té la paraula Alejandro Fernández, diputat del PP. El diputat popular destaca que, els qui decideixen sobre el camp, "no l'han visitat mai". "Dissenyen models utòpics", afirma. Fernández es pegunta "quin tipus de societat volem", i posa de manifest que "la desaparició del món rural seria deshumanitzadora".
"Cada cop menys joves veuen en l'agricultura i la ramaderia una opció de carrera viable", destaca la diputada de Ciutadans, que posa en relleu la necessitat de garantir un relleu generacional. Bravo destaca que cal "escoltar la pagesia" i creu que val posar les seves necessitats a l'agenda política.
A continuació, la diputada de Ciutadans Marina Bravo, intervindrà en aquest debat sobre la pagesia al Parlament. "La pagesia i el món rural s'han hagut d'adaptar a una gran transformació", afirma. Bravo destaca que, avui en dia, Catalunya compta amb un sector agrícola "modern i desenvolupat".
"Hem de reconvertir l'activitat pel canvi climàtic. Ho diuen molts pagesos fent referència a la manca de pluges, entre altres", conclou Enric Bárcenas, que fa referència a les mesures contra la crisi climàtica i reivindica que són mesures també a favor de la pagesia. En aquest sentit, proposa reduir els regadius.
"La pagesia mor perquè no és econòmicament viable per a moltes famílies", indica Enric Bàrcenas, dels comuns, que reclama control de preus i transició energètica per superar la situació.
És l'hora d'Enric Bárcenas, dels comuns. "Ja tocava parlar de la pagesia i de tot el sector primari. Fa massa temps que aquesta situació no ha estat al centre del debat polític. Cada vegada més famílies deixen el camp i no hi ha una resposta a l'altura dels diferents governs", ha dit.
Dani Cornellà (CUP) proposa crear una institució que vetlli per l'accés a la terra, fent un acompanyament real a tota la pagesia que es retira per trobar relleu, entre altres mesures. "L'administració ha d'estar al servei de la pagesia i no a la contra", afegeix, fent-se ressò de la importació de productes d'altres països que estan en pitjors condicions.
A continuació, té la paraula el diputat de la CUP Dani Cornellà. El diputat de la CUP reclama que es prenguin mesures per acabar amb la competència deslleial que representen els productes importats des d'altres països, i que es potenciï el producte local.
La pagesa més vella de Catalunya ha vingut fins a Barcelona per fer acte de presència a la concentració de pagesos davant el Parlament, i després ha entrat a la cambra per escoltar en primera persona el debat sobre la pagesia. Es diu Marina Vilalta i té 97 anys.
Després de la intervenció de Vergés, és el torn de paraula d'Ignacio Garriga, representant de Vox. Garriga afirma que està davant "dels polítics que ha arruïnat el camp a Catalunya".
El diputat juntaire destaca que cal potenciar un model que "integri i potenciï les dues agricultures", una agricultura "de volum" i una altra "més menuda". "Totes dues són necessàries per igual i s'han de tractar d'una manera diferent", afirma Vergés.
Vergés reclama que es posi fi a la burocràcia a la qual han de fer front els pagesos catalans, i destaca que a més s'hi ha de sumar la competència deslleial i els problemes per la sequera. "La tempesta perfecta", afirma.
Després de la intervenció d'Ibarra (PSC), intervé el diputat de Junts per Catalunya Salvador Vergés. "La revolta pagesa és transversal i està construïda de baix cap a dalt, i està farcida de joves que reclamen poder continuar amb la seva feina", afirma el diputat juntaire.
Ibarra retreu al govern d'ERC que no hagi estat capaç de "preveure la sequera" i que no s'estiguin duent a terme les accions necessàries per assegurar el futur dels conreus. "Agilitzin el pagament dels ajuts", reivindica la diputada del PSC, que recorda al govern que hi ha ajuts que encara no han estat entregats als pagesos.
Ara intervé la diputada del PSC Rosa Maria Ibarra. La diputada socialista afirma que hi ha un sentiment de "menysteniment" entre la pagesia. Es dirigeix al govern d'ERC i els retreu que les seves actuacions han anat "tard i malament", i reivindica que calen "acords" entre totes les parts per trobar "solucions pel sector".