Els pagesos catalans han desconvocat els talls de carretera d'aquest dilluns després d'haver arribat a un acord amb el Govern aquest diumenge vespre. Així ho ha anunciat el conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, després d'una reunió d'urgència a Cervera (Segarra) amb el Gremi de la Pagesia Catalana. "És un acord que és bo per a la pagesia del país i per al conjunt de Catalunya. (...) El millor acord possible donades les circumstàncies actuals i que complirem", ha considerat Ordeig, en una roda de premsa posterior a la reunió. Bona part de la pagesia pretenia sortir de nou a les carreteres un any després de la històrica protesta organitzada per Revolta Pagesa, malgrat el desacord de sindicats com Unió de Pagesos i JARC.

El conseller i representants del Gremi han signat un document amb 19 punts que aborden mesures com l'augment de recursos per al control de la fauna cinegètica, especialment els conills; simplificacions administratives; millores fiscals per als agricultors professionals, que inclouen una rebaixa del tram autonòmic de l'impost que afecta els hidrocarburs i també els impostos de successions i transmissions; canvis en el pla de sequera; ajudes vinculades a adversitats climàtiques i altres problemàtiques del sector; mesures contra els robatoris; el compromís de fer un debat públic sobre l'acord de la Unió Europea amb Mercosur; i la creació d'una comissió bilateral per revisar el compliment d'aquests acords, entre altres.

 

Què diu l'acord?

Concretament, el Govern s'ha compromès a posar en marxa un pla de xoc aquest febrer i març per controlar la sobrepoblació de conills, establir una bonificació del 95% dels impostos de successions, transmissions i d'actes jurídics documentats, així com una rebaixa de l'impost d'hidrocarburs; implementar mesures per desburocratitzar el dia a dia dels agricultors i ramaders simplificant tràmits, eliminant el límit addicional basat en el concepte de nitrogen de referència i creant una nova categoria d'explotació agrària de caràcter familiar per reconèixer-la i afavorir-ne el relleu generacional, i facilitant ajudes per manca de floració als cultius de pera de Ponent.

També es contemplen millores de regadiu i d'accés a l'aigua, així com una revisió del pla de sequera i una reunió imminent a la zona del Fluvià/Muga; aclarir el calendari de pagaments d'ajuts; assumir per part de la Generalitat el cost de la vacuna contra la llengua blava en oví, cabrum, boví de llet i vaca alletant; buscar fórmules de suport als agricultors afectats per restriccions de reg, així com al sector de l'apicultura; la convocatòria d'una jornada de treball sobre els robatoris al camp; una modificació de la llei per canviar la composició de l'Agència Catalana de la Natura; el compromís de fer campanyes informatives prèvies a les inspeccions; indemnitzacions per als danys provocats per espècies salvatges protegides; l'encàrrec d'un estudi sobre l'impacte econòmic de l'acord de la UE amb el Mercosur, i l'establiment d'un control bilateral dels acords subscrits aquest diumenge.

Assemblees per explicar l'acord

L'acord també inclou una comissió bilateral de seguiment, que anirà "reconduint" la situació si no es compleixen alguns punts, alhora que fiscalitzarà el compliment de tots els recursos econòmics, personals i procedimentals als quals el Govern es compromet. Ordeig ha explicat que el pacte no s'ha aconseguit només aquest cap de setmana, sinó que ve d'abans: "Hi havia un treball fet els últims mesos que crec que ha facilitat la concreció de molts dels punts que avui signem".

Per la seva banda, els pagesos faran assemblees arreu de Catalunya "perquè la gent entengui tots els acords que s'han signat avui" i que també serviran per "pressionar". Així ho ha assenyalat un portaveu del Gremi, Eduard Escolà, que ha considerat que és "un bon acord per a tot el sector". "Creiem que tenim garantida la continuïtat de l'agricultura i la ramaderia. (...) Aquests acords faran que les nostres exportacions siguin viables", ha afegit.

Salvador Illa i protestes a l'Alt Urgell

Al matí, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ja havia anunciat un paquet de 20 mesures contra la burocràcia, just un dia abans de la convocatòria perquè els agricultors catalans tornessin a sortir als carrers. El paquet s'aprovarà dimarts a la reunió del Consell Executiu i contempla l'eliminació de la taxa del certificat sanitari de moviment del bestiar en situació de malaltia i la supressió de l'obligació de mantenir un Llibre de Gestió de Fertilitzants als agricultors que s'acullin al Quadern Integrat d'Explotació, així com la creació d'una nova categoria d'explotació agrària de caràcter familiar per facilitar-ne la gestió.

Com a forma de pressió, aquest diumenge a la tarda hi ha hagut marxes lentes de pagesos a l'Alt Urgell, en carreteres com la C-14, l'N-145 i l'N-260. Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), les protestes han provocat incidències fins passades les 21.00 hores. Divendres ja hi va haver una prèvia dels talls a la Cerdanya, on una vintena de tractors van fer una marxa lenta a la boca nord del Túnel del Cadí, cosa que va provocar afectacions a la C-16, l'N-152 i l'N-260.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!