Els pagesos van anunciar aquest dijous que aixecarien els talls a les carreteres a partir de mitjanit després de l’acord que van arribar amb el Govern i que posava fi a les mobilitzacions històriques de les darreres setmanes, però els pagesos concentrats a l’A-2 han decidit que continuaran tallant la via perquè desconfien que el Govern compleixi els acords assolits. Els pagesos han fet públic que, de moment, mantindran bloquejada l’A-2 a l’altura de Tàrrega fins aquest dissabte al migdia. “La gent que està aquí no vol marxar perquè vol acords ferms i veure resultats", ha explicat als micròfons de RAC1 Josep Arrufat, un dels pagesos que aquest dijous es va reunir amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a l'Espluga de Francolí, aprofitant una visita oficial a la zona del cap de l'executiu català.
Revolta Pagesa, una de les associacions que es va reunir amb el govern, ha lamentat la decisió dels pagesos de Ponent de mantenir el tall, perquè un dels compromisos que ha sortit de la cimera a Barcelona era el de desallotjar les carreteres a mitjanit. De fet, els pagesos gironins van decidir en una assemblea dijous al vespre desconvocar el tall a Pontós, al punt de confluència de l'AP-7 amb l'N-2, després d'haver aconseguit "el 90%" del que demanaven. Tot i que els pagesos van aixecar els talls, l'AP7 encara està tallada per tasques de neteja de la via: AP-7 Borrassà-Vilademuls N-II Bàscara -Vilamalla A l'AP-7 hi ha 4 km de cua en sentit sud fins al desviament, provocant retencions també a la C-26 entre Ordis i Navata.
ℹ️ Tallades per tasques de neteja de la via:
— Trànsit (@transit) March 1, 2024
⚫ AP-7 Borrassà-Vilademuls
⚫ N-II Bàscara -Vilamalla
🔴 A l'AP-7 hi ha 4 km de cua en sentit sud fins al desviament. Retencions també a la C-26 entre Ordis i Navata
⚫️ L'A-2 es manté tallada per #manifestació a Tàrrega#SCT pic.twitter.com/UM7pdIvFGw
Una reunió de quatre hores per arribar a acords
La reunió de dijous entre el conseller d'Acció, David Mascort, els sindicats, les cooperatives i representants de la plataforma Revolta Pagesa, va durar quatre hores i es va produir després de setmanes de mobilitzacions històriques al sector primari i, mentre els pagesos i ramaders tallaven carreteres com l'AP-7 i N-2 a Pontós, la C-14 a Bassella, l'N-230 entre Vilaller i el Pont de Suert i a l'A-2 a Tàrrega. Mascort va valorar positivament els acords i, fins i tot, va qualificar l'entesa de "gran dia pel país" perquè s'han posat "les bases de com enfrontar els grans problemes que té la pagesia i la ramaderia".
En els acords assolits, el Govern s’ha compromès reduir la càrrega burocràtica als pagesos de cara a accedir a ajudes i també ha accedit al canvi de nom de la conselleria, que deixarà d’anomenar-se d’Acció Climàtica i Agenda Rural per passar a ser Acció Climàtica, Agricultura, Ramaderia i Pesca, recuperant part de l’anterior nomenclatura. El Govern, que ha acceptat gairebé totes les peticions dels agricultors i ramaders a la Taula Agrària, també ha acceptat la "reorganització" de l'àrea d'Abastament d'Aigua de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que lidera Jordi Molist, tot i que no destituiran Samuel Reyes, director de l'ACA. Mascort també va anunciar que adoptaran un nou ajut "de mínims" de 200 euros per hectàrea a les zones de regadiu on no s'ha pogut regar. El conseller també ha accedit a donar veu als representants de les entitats de la pagesia, que participaran en el debat de Política Agrària que es farà la setmana que ve al Parlament.
Crítiques ecologistes al canvi de nom de la conselleria
El canvi de nom de la conselleria, però, no ha estat ben rebut pels ecologistes. Segons informa l'ACN, Ecologistes en Acció ha considerat que el Govern ha "cedit" a les "pressions" dels pagesos amb el canvi de nom del Departament d'Acció Climàtica, afegint les paraules 'Agricultura, Ramaderia i Pesca". En un comunicat, han recordat que "no va ser una bona idea" quan es van unir agricultura i medi ambient en una mateixa conselleria, i insisteixen que fa falta un departament de medi ambient independent i una vicepresidència de transició ecosocial. Des d'Ecologistes, han reivindicat que medi ambient no és una política sectorial sinó un requisit transversal per a totes les polítiques del Govern.