Els pagesos mantenen el tall a les carreteres fins aquest dimarts a les 10:00 hores. Un tall que ha durat 24 hores i ha bloquejat els passos fronterers entre Espanya i França des de dilluns a les 9:00 hores per reclamar millores en el sector. Durant tota la jornada de dilluns, els pagesos es van distribuir per diferents punts de Catalunya i van proclamar les principals reclamacions del sector: eliminar l'impost energètic, reclamar les mateixes exigències als productes de fora de la Unió Europea, millorar les normatives de la cadena alimentària i una llei europea de preferència dels productes locals.
Una de les visites de suport que es van produir al tall de la Jonquera va ser la del nou president de l'Assemblea Nacional Catalana, Lluís Llach. Una de les imatges més curioses que va deixar la protesta de dilluns a la frontera amb Andorra va ser la de veure gent que travessava la frontera caminant mentre arrossegaven les seves maletes.
Segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT), la circulació està interrompuda a Bòssost, la Seu d'Urgell (Lleida), Puigcerdà, el Coll d'Ares i la Jonquera (Girona), punts que se sumen als talls d'Irun (Guipúscoa), Somport i Portalet (Osca).
Primer gremi de la pagesia
Durant la tarda de dilluns, van crear el primer gremi de la pagesia catalana amb l'objectiu de ser "escoltats" i "diferenciar-se" de la resta d'associacions agràries. L'associació, promoguda per Revolta Pagesa, neix amb vuit socis, un per cadascuna de les vegueries de Catalunya. "Serà una organització independent, democràtica, lliure i transparent", asseguren. L'anunci es va fer durant una assemblea oberta al tall de l'AP-7 a la Jonquera, on han fet una crida als assistents a agremiar-se. La portaveu de Revolta Pagesa, Ingrid Pou, va assegurar que el moviment "continuarà" i que seguiran treballant per defensar els interessos de la pagesia.
Aglutinar tota la pagesia, diferenciar-se i actuar "lliurement" sense vinculacions "polítiques". Amb aquests tres objectius aquest dilluns es va registrar oficialment el gremi de la pagesia catalana. L'anunci suposa un "pas endavant" del moviment, que "continuarà" treballant pel sector. La portaveu de Plataforma Pagesa, Ingrid Pou, va afirmar que fins ara no hi havia cap gremi que representés la pagesia i que, a més, serà una organització empresarial que no actuarà sota cap mandat polític. "Fins ara ens havien dit que no eren prou representatius i no estàvem constituïts. Per tant, moltes administracions no ens donaven la importància suficient", afirma Pou. "Volíem fer quelcom diferent de la resta d'associacions agràries", afegeix Pou en una clara al·lusió al sindicat Unió de Pagesos, que no ha participat en la protesta.