Alguns pagesos de diferents punts de les comarques de Ponent afectats per la sequera dels darrers mesos han començat a llençar la fruita a terra perquè, asseguren, no ha assolit les dimensions aptes per ser comercialitzada. Segons el president del sindicat Asaja a Lleida, Pere Roqué, determinades varietats de nectarina no han pogut créixer prou per ser comercialitzades després d'estar més de 40 dies sense rebre aigua de reg. A més de la manca de pluges, el tancament dels canals d'Urgell i el Segarra-Garrigues ha estat un agreujant de rellevància. En aquest sentit, Roqué demana al Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat un increment de la quantitat de 5.800 euros per hectàrea per a la retirada de la fruita en verd, ja que la feina de llençar-la, assegura, tindrà un cost més elevat pels pagesos del que cobreix aquest ajuda.
Per poder llançar la fruita a terra els pagesos han de contractar igualment personal i això els suposa un cost "elevat" que no veuen compensat amb l'ajuda del Departament. Després de veure truncada la campanya de reg per la falta de reserves als embassaments de Rialb i Oliana, i davant la manca de pluges, a moltes explotacions de fruita de pinyol que no han pogut regar no s'han pogut assolir unes mides comercials, i per això alguns pagesos han optat per llençar la fruita a terra. La situació està tenint lloc sobretot entre productors de la part final del canal principal d'Urgell, en localitats com Puigverd de Lleida, Artesa de Lleida o Miralcamp i Torregrossa.
Tractorada a Madrid
Els pagesos catalans van iniciar a principis d'aquest juliol una marxa de tres dies cap a Madrid per reclamar ajudes, davant la manca de concreció del govern espanyol amb el reial decret aprovat per fer front a la sequera. Desenes de tractors de tot Catalunya van participar en la protesta convocada davant del Ministeri d'Agricultura. El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, va denunciar que el sector de la pagesia ha patit "el doble" la sequera —ja que ni ha plogut, ni han pogut regar tant com voldrien per les restriccions imposades. "Ja que hem contribuït amb els nostres impostos i alhora som els que hem patit més la sequera, volem que hi hagi els suports perquè no es quedi ningú pel camí", va assenyalar. Caball va carregar contra el Ministeri d'Agricultura, per la seva "poca celeritat" a l'hora de canalitzar les ajudes i va subratllar que la interinitat de l'executiu estatal davant les eleccions generals properes "no és una excusa". "Poden fer-ho a través de reials decrets llei i podrien posar-ho en marxa. Tenen competències fins a l'últim moment per poder tirar endavant aquests suports que necessitem", va argumentar.
Unió de Pagesos va demanar al Ministeri ajuts directes, "el més important", al parer de l'associació. L'entitat vol que Europa "mobilitzi diners" cap a la zona de la Mediterrània, ja que segons defensen està sent la més damnificada per la sequera. D'altra banda, des del sindicat han reclamat també que es "flexibilitzi" la PAC (Política Agrària Comú) perquè preveuen que "hi ha compromisos que no podrem complir perquè no ha plogut prou i alguns conreus han mort". A banda, també van demanar les condonacions de les tarifes d'autònoms "durant un temps prudent".
Dos anys de sequera
Fa ja dos anys que Catalunya pateix una greu sequera i els embassaments estan a un 30% de la seva capacitat, amb un lleuger repunt recent per les pluges dels darrers mesos. Així i tot, aquest dimecres el Govern va advertir que la situació és "preocupant" i que les reserves d'aigua continuen sent escasses. Segons va explicar ahir la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, gràcies a les pluges dels darrers mesos "hem pogut allunyar l'escenari d'emergència almenys fins al novembre", tot i que va alertar que "els dies de més calor encara no han arribat". Plaja també va instar la ciutadania a fer "tots els esforços necessaris" per continuar estalviant tota l'aigua que es pugui: "Tota gota compta", va concloure.