El poble valencià s'uneix una vegada més per reivindicar la llengua i la cultura i mostrar el seu rebuig a les polítiques del Partit Popular i Vox. Centenars de persones han sortit aquest dissabte als carrers de la ciutat d'Alacant per defensar la "valencianitat del sud" en el marc de la celebració del Vint-i-cinc d'Abril, que enguany s'ha avançat uns dies. La manifestació té per lema Alacant, on renaix el País Valencià, una picada d'ullet a l'utilitzat ara fa 30 anys per defensar la valencianitat de la ciutat i les comarques que l'envolten. La Diada rememora la desfeta d’Almansa del 1707 i les seves conseqüències.

L'objectiu de la mobilització és vertebrar el territori i impulsar el paper actiu de les comarques a l'hora de protegir la identitat i el patrimoni cultural valencià. Els assistents han sortit a les sis de la tarda de l’IES Jordi Joan i arribaran fins a l'auditori de l’Esplanada. Alguns dels cartells més vistos durant la marxa són La llengua no es toca, Marca sí al valencià, Defensem el territori, la cultura i la llengua o Mazón, dimissió.

"Venir a Alacant és una decisió política. Ens han volgut esborrar del mapa, però resistim i estem aquí perquè volem", ha afirmat Anna Oliver, la presidenta d'Acció Cultural del País Valencià, en un avançament a la premsa. La manifestació és l'acció més multitudinària d'una bateria d'actes entre els quals hi ha un homenatge a Ovidi Montllor i exhibicions de muixerangues, colles de dolçainers i grups de danses d’arreu del territori valencià.

30 anys d'Alacant és important

Enguany es compleixen 30 anys de la històrica manifestació Alacant és important. Sense Alacant no hi ha país, que es va celebrar l’11 de març de 1995 i va aplegar milers de persones. Aquella mobilització va defensar la valencianitat d’Alacant en un moment crític i es va reivindicar el seu paper com a ciutat indispensable per la cultura del País Valencià. Alhora, també es recorda la mobilització del 1985, fa 40 anys, quan el poble valencià es va manifestar a la ciutat amb el lema Alacant, sí a la nostra llengua

La llengua catalana, en situació crítica al País Valencià

La marxa ha fet especial èmfasi a la situació del català. "La llengua està malament a tot arreu, però especialment a les comarques del sud. Com a poble, hem de donar-nos suport, d'una banda del país a l’altra", han expressat des de l'entitat. En aquest sentit, han animat als ciutadans a "no amagar-se" i plantar cara als governants alacantins del Consell de la Generalitat, que "han intentat reviure vells atacs a la llengua"

Precisament a Alacant va guanyar el castellà com l'opció preferida de les famílies per escolaritzar els seus fills, amb el 66% dels vots. Si es té en compte tot el País Valencià, el català es va imposar amb un 50,53% dels vots. De les 579.082 famílies que tenien dret a votar-hi, ho va fer el 58,6%, és a dir, més de la meitat (339.411), mentre que el 41,4% no va participar en el procés.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!