L'interès dels consumidors per accedir a una alimentació més saludable i de qualitat és cada vegada major, i ha portat a una transformació en el món de la fleca, amb una oferta de productes més variada que busca satisfer la demanda de pans saborosos i nutritius.

A Espanya es consumeixen una mitjana de 27kg de pa a l'any per habitant. Es tracta d'un aliment tradicional i un dels pilars de la dieta mediterrània, el consum mantingut al llarg del temps de la qual es deu que és una font important d'energia i accessible, aportant hidrats de carboni complexos, proteïnes, vitamines i minerals.

Tanmateix, aquest mil·lenari aliment ha evolucionat molt al llarg dels anys. Els consumidors busquen productes que no només siguin agradables al paladar, sinó que també siguin més digeribles, naturals i de bona qualitat i, és per això que les possibilitats ja no es redueixen simplement a l'habitual barra de pa, sinó que el ventall de varietats i categories cada vegada és més ampli.

Segons les dades d'Europastry, els pans nutritius estan guanyant protagonisme entre els consumidors espanyols, clar indicador d'una tendència cap a la tornada als orígens, amb receptes tradicionals i elaboracions més senzilles i naturals, sense additius ni conservants artificials. Aquesta tendència s'alinea amb el creixent interès per ingredients de qualitat i la recerca de productes que fomentin la salut, com el pa enriquit amb proteïnes, que també està guanyant popularitat.

A més, una altra de les tendències detectades és l'interès més gran per part dels consumidors per opcions més saboroses i amb diferents textures, alhora que nutritives, com són aquelles elaborades amb grans complets (opcions integrals), mitjançant fermentació natural o afegint llavors. Aquesta varietat no només inclou el blat, sinó també altres cereals com la civada, la garrofa, l'espelta o el sègol, entre altres, que ofereixen una quantitat de fibra més gran i nutrients essencials, adaptant-se a diverses necessitats i preferències.

La utilització de llargs processos de fermentació es presenta com una de les últimes innovacions al món del pa. Aquest procés, que va ser pioner en implementar-lo Europastry, no només millora la textura i el sabor, sinó que també facilita la digestió en descompondre millor els compostos del gra, utilitzant també diferents tipus de masses mare làctiques o àcides. Les fogasses o pans elaborats amb aquesta tècnica s'estan convertint en una opció preferida, ja que responen a la demanda de productes que són tant agradables com fàcils de digerir.

Aquestes tendències reflecteixen un canvi significatiu en la forma en què els consumidors perceben la fleca, ja que, cada vegada més, busquen valor als ingredients dels seus productes i estan atents a ingredients d'interès en l'etiquetatge.

INNOVACIÓ

Totes aquestes tendències no deixen de ser una resposta del sector forner a les demandes del consumidor i, per poder fer-ho, la innovació és un element clau. Un exemple d'això va ser la introducció al mercat del pa precuit congelat per part d'Europastry que, als anys 80, va revolucionar el món de la fleca a Espanya. Mantenint la recepta i elaboració tradicional, a partir d'ingredients naturals, va permetre als forners ampliar la gamma de productes que oferien als seus clients sense necessitat de realitzar llargues jornades nocturnes. La clau: un producte disponible en qualsevol moment gràcies al seu mètode de conservació, el fred.

Amb aquesta flexibilitat per oferir una varietat de productes més gran, el món de la fleca és capaç de detectar i oferir pans adaptats a les noves tendències i necessitats, millorant l'experiència tant per als consumidors com per als professionals de la fleca. Així és el cas d'Europastry, que a través dels seus sis centres CEREAL (Center for Research Europastry Advanced Lab) en els quals compta amb més de 60 especialistes en innovació en fleca, estudia i analitza les principals tendències per al desenvolupament de nous productes. El 2023, va invertir més de 107 milions d'euros en I+D i Tecnologia, que li van permetre llançar al mercat més de 480 noves referències, a més del desenvolupament de més de 1.500 projectes de I+D.