El pantà d'Escales, ubicat sobre el riu de la Noguera Ribagorçana (a la frontera entre Catalunya i Aragó) ha començat a deixar anar aigua per tenir lloc per al desgel. Un fenomen que no hauria de ser sorprenent, però que feia cinc anys que no ocorria per la llarga sequera que arrossega el país. La manca de pluges durant tot aquest temps havia fet que des del 2018 no hagués estat necessari desembassar el pantà. Ara bé, les precipitacions que durant les darreres setmanes han anat regant el país han fet que els embassaments de bona part del país s'hagin anat omplint poc a poc, registrant xifres de capacitat que feia molt temps que no es veien. En el cas del pantà d'Escales, ja s'ha arribat al 94,65% de la seva totalitat, una gran proporció dels 145,623 hectòmetres cúbics que pot arribar a emmagatzemar.
Aquesta realitat, afegida al pronòstic que el Pirineu comenci a desgelar-se aviat amb l'arribada de les altes temperatures i per tant deixi córrer l'aigua muntanya avall, ha obligat a iniciar el desembassament. Segons Endesa, actualment es desembassen 14 metres cúbics per segon i així es continuarà fent fins diumenge. L'aigua que es deixa anar per les comportes cau per un salt d'uns 100 metres, i la impactant imatge de l'aigua saltant la poden veure tots els conductors que passen per l'N-230. Si bé l'embassament es troba entre Catalunya i l'Aragó, la presa es troba al municipi aragonès de Sopeira. L'aigua que es deixa anar riu avall va a parar als pantans de Canelles i Santa Anna, que es troben per sota del d'Escales. Aquesta aigua servirà per abastir el reg de la plana de Lleida, brindant una bona notícia als pagesos de la regió.
Seguint l'exemple de Sant Antoni
No és la primera notícia d'aquest tipus. Fa dues setmanes, ja va començar a desembassar el pantà de Sant Antoni, al Pallars Jussà. L'embassament havia arribat al màxim de la seva capacitat, i es va decidir que deixés anar aigua a 60 metres cúbics per segon. Feia més de 4 anys que les comportes de l'embassament no s'obrien per aquest motiu. Aquest pantà, que es troba a tocar de Talarn, és la superfície d'aigua dolça en profunditat més gran de Catalunya i la tercera més extensa, de manera que la notícia va ser molt ben rebuda.
De fet, les reserves dels pantans del sistema Ter-Llobregat ja han superat el 30%, cinc punts més que fa un any. La tendència ascendent dels últims dies es va confirmar aquest diumenge passat, quan les reserves d'aigua als cinc embassaments del sistema que abasteix l'àrea metropolitana de Barcelona i part de Girona han arribat als 184,5 hectòmetres cúbics acumulats. Aquests pantans continuen rebent aigua de les capçaleres i han guanyat més de cinc hectòmetres de mitjana, en comparació amb dies enrere.