Les pluges de les darreres setmanes han capgirat per complet la situació arrossegada durant tres anys i han permès donar la benvinguda a les activitats aquàtiques al pantà de Sau, a la comarca d'Osona. Amb l'embassament al 72% de la seva capacitat, aquest cap de setmana s'han pogut recuperar les activitats econòmiques al voltant del pantà. "La gent frisava per tornar al pantà de Sau", ha dit a l'ACN Marc Álvarez, responsable d'Aquaterraclub, una de les empreses nàutiques que operen a la zona i que durant els últims tres anys no ha pogut obrir amb normalitat per la sequera

Ganes de fer turisme

Des que la consellera de Territori, Sílvia Paneque, va anunciar el final de les restriccions d'aigua el passat dissabte, "el telèfon no ha deixat de sonar", ha assenyalat Álvarez, que ha confessat que la decisió de l'executiu va ser una "sorpresa" perquè ja tenien coll avall que no podrien arrancar fins al juny o el juliol. "Vint-i-cinc dies seguits de pluja han fet que el nivell hagi pujat irremeiablement. Per nosaltres ha estat un goig", ha dit el responsable.

Les empreses turístiques que es guanyen la vida al pantà de Sau esperen que la temporada es pugui allargar almenys fins al setembre, un desig que ben segur es complirà perquè Paneque va avançar durant l'anunci que els embassaments catalans tenien capacitat per uns mesos. "Era molt important que quan haguéssim d'aixecar les restriccions d'aigua estiguéssim segurs que podíem mantenir-ho durant almenys cinc o sis mesos", va aclarir la consellera.

Des d'aquest dissabte i fins al 2 de novembre, els vehicles i motos que accedeixin a l'àrea d'esplai del pantà de Sau en cap de setmana o festiu, i durant el pic d'agost, hauran de reservar plaça a través de la pàgina web de la Diputació de Barcelona. Els preus són de 5 euros per a cotxe i de 2 euros per a motos, i l'espai disposa de 82 places. Es tracta d'una pràctica que fa quatre anys que funciona amb l'objectiu de respectar la capacitat d'acollida de la zona i preservar el patrimoni natural.

El campanar, gairebé cobert d'aigua

El pantà de Sau ha despertat l'interès de molts catalans durant el període de sequera i s'ha convertit en una icona de l’evolució de l'embassament. De fet, el canvi que ha experimentat ha estat majúscul perquè ha passat de tenir reserves per sota del 5% a principis de l’any passat a remuntar parcialment, i finalment tocar fons el mes de febrer d’enguany. Des de l'aleshores, i gràcies a les pluges del mes de març, ha pogut recuperar les reserves i superar el 72%. L'església de Sant Romà, que es veia completament en els mesos més durs de la sequera, ara està completament coberta per l'aigua, una imatge que no es veia des de fa quatre anys.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!