El pantà de Talarn, al Pallars Jussà, ha començat aquest dimecres a desembassar aigua en arribar a superar el límit de la seva capacitat, que se situa en 227,675 hectòmetres cúbics. Feia més de 4 anys que les comportes de l'embassament de Sant Antoni no s'obrien per deixar anar aigua. Segons ha apuntat Endesa, la presa deixa anar 60 m³/s d'aigua i així ho farà fins aquest dijous. La presa té un total de set portes, i de moment, s'ha obert una. En funció de les aportacions d'aigua les portes s'aniran obrint o tancant durant els pròxims dies. La imatge de l'aigua saltant és una de les més esperades pels veïns del Pallars Jussà per la seva espectacularitat. L'embassament de Talarn és la superfície d'aigua dolça en profunditat més gran de Catalunya i la tercera més extensa.

Set comportes automàtiques

El pantà de Talarn té set comportes automàtiques d'aixecament amb contrapès superior. Quan el nivell de l'aigua arriba a un nivell determinat, la primera comporta s'obre, i així successivament amb la resta en funció del volum d'aigua que entra al pantà. En paral·lel, hi ha quatre turbines que des de fa uns dies no han deixat de funcionar. D'aquesta manera, la presa de Talarn està evacuant aigua per comportes i per les canonades que estan a peu de pressa. Les previsions són que el desgel encara s'allargui durant uns quants dies i, per tant, els pallaresos puguin gaudir durant tot el mes de maig de l'espectacular salt d'aigua de les comportes de Talarn.

El pantà de Talarn
El pantà de Talarn desembassant aigua / ACN

Sortida fase d'emergència

El passat dimarts el Govern va aixecar la fase d'emergència per sequera en l'àmbit Ter-Llobregat, arran de la recuperació de les reserves per les pluges de les darreres setmanes. Segons l'informe de l'Agència Catalana de l'Aigua de diumenge, els embassaments del Ter-Llobregat es troben al 26,56% de la seva capacitat, amb 162,56 hectòmetres cúbics. 

Amb el pas d'emergència a excepcionalitat es rebaixen algunes restriccions. Així, es redueix la dotació per al reg agrícola en un 40% i no en un 80% com en emergència, un 15% el consum dels usuaris industrials -25% en emergència- i un 30% en els usos ramaders -50% en emergència-. En aquest sentit, hi ha la possibilitat de flexibilitzar les reduccions en l'àmbit ramader presentant un pla d'estalvi d'aigua a l'Agència Catalana de l'Aigua. La reducció del consum d'aigua en els usos recreatius es manté al 15% en usos assimilables a urbans i és del 50% en reg. També es manté la prohibició de regar jardins i zones verdes públiques o privades, excepte el reg de supervivència d'arbres o plantes que es farà gota a gota o en regadora. No es pot regar la gespa, a excepció de les superfícies destinades a la pràctica federada d'esport, o si es fa amb aigua regenerada o de pluja. I es manté també la prohibició de netejar carrers o edificis amb aigua potable, la neteja de vehicles només en establiments autoritzats i la prohibició d'omplir les fonts ornamentals.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!