La declaració de l’estat d’emergència en els territoris dependents de les conques internes està cada cop més a prop. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va aventurar en una recent entrevista a Catalunya Ràdio que es concretaria la setmana que ve, abans que arribi el mes de febrer, com s’havia previst. Però l’estat d’emergència ja està a tocar i es pot decretar en qualsevol moment, sobretot després que els 9 embassaments de les conques internes hagin baixat per primera vegada del 16% aquest dijous (15,99%), segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que actualitza diàriament l'estat dels recursos hídrics de les conques internes de Catalunya. La declaració d’emergència no es decreta de manera automàtica, donat que aquesta s’implementa individualment a cadascuna de les unitats que conformen les conques internes. El sistema Ter-Llobregat (ATL), se situa ara com ara en el 16,5%, mig punt per sobre del llindar que preveu el pla de sequera, i de moment continua en preemergència. L'ATL subministra aigua potable en alta (aquella que es transporta per canonades de gran diàmetre) a més de 100 municipis de les comarques de l'Alt Penedès, l'Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, la Selva, el Solsonès, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, cosa que representa una població al voltant de 5 milions d'habitants.
Els embassaments de les conques, sota mínims
Les conques internes de Catalunya, on l’ACA té plenes competències, agrupen el vessant oriental de la xarxa hidrogràfica de catalana, caracteritzat per incloure els rius que neixen a Catalunya i que finalitzen el recorregut a la Mediterrània, sense desembocar en cap llera intercomunitària: són les conques dels rius Muga, Fluvià, Ter, Daró, Tordera, Besòs, Llobregat, Foix, Gaià, Francolí i Riudecanyes, i les rieres costaneres entre la frontera amb França i el desguàs del riu de la Sénia. Els nou embassaments que formen les conques internes són els de Darnius-Boadella, Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall, Sant Ponç, Foix, Siurana i Riudecanyes.
El pantà de Sau se situa en el seu mínim històric, al 4,8%, una circumstància que també comparteix amb els de Darnius-Boadella, ara al 12,1%, i el de Riudecanyes, amb un 2,9% del total d'aigua que pot contenir. La resta de pantans, també continua retrocedint. El de Siurana, que se situa al 3,4%, molt a prop del mínim històric de l'any 2000 (0,9%). La Llosa del Cavall també va a la baixa, amb un 17,2% de reserves, cada vegada més a prop del valor mínim, registrat durant la sequera del 2008 (12%). El de la Baells, al 21,2%, també emmagatzema cada vegada menys aigua i ja està pràcticament a nivells de la sequera de fa una dècada i mitja (20,4%) i de la del 2005 (18,7%). Només tres dels nou embassaments han registrat lleugers increments en volum en els últims mesos: és el cas de Foix, que s'allunya del mínim registrat el setembre de l'any passat (47,6%) i ja passa del 56%. Susqueda està en el 21,2%, un valor superior al mínim del 17,8% de novembre del 2023, i Sant Ponç ha pujat del 26% al 27,6% en els últims tres mesos.
El sistema Ter Llobregat (ATL)
El sistema Ter Llobregat (ATL) s'abasteix d'aigua regulada de sis embassaments: la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç a la conca del Llobregat i Sau, Susqueda i l’embassament del Pasteral, a la conca del Ter (Girona). Actualment, aquest sistema compta també amb aigua de mar dessalinitzada a les plantes del Llobregat (el Prat de Llobregat) i la Tordera (Blanes). La xarxa de distribució que gestiona ATL té més de 1.000 quilòmetres de canonades, més de 60 estacions de bombament i una superfície de territori abastat de 2.455 km². Un cop surt dels dipòsits de capçalera de cada població, la responsabilitat de la distribució als domicilis és competència de cada ajuntament. Actualment, les reserves del sistema de l’ATL es troben al 16,5%, només mig punt del llindar de l’estat d’emergència que decreta el pla de sequera. Al seu torn, la unitat que depèn de l'embassament de Darnius-Boadella fa mesos que està en emergència i ara les reserves se situen al 12,1%.