Els pantans del sistema Ter-Llobregat que inclouen el de Sau, el de Susqueda, el de la Baells, el de la Llosa del Cavall i el de Sant Ponç, han superat de mitjana el 16% de capacitat, segons l'informe diari que elabora l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), però encara es troben per sota dels 100 hectòmetres cúbics, que és la mesura que marca l'estat d'emergència per sequera actual. Aquest dilluns, els cinc embassaments acumulen 98,24 hectòmetres cúbics d'aigua dels 612,07 possibles, i se situen en el 16,05%. El pantà de Sau continua sent el més sec del sistema Ter-Llobregat, i tan sols compta amb un 3,86% de l'aigua que podria contenir. El de la Llosa de Cavall té un 16,49% de la capacitat, el de la Baellsi el de Susqueda es troben al 20% i el de Sant Ponç, que és el més petit del conjunt —només pot contenir 24,38 hm³ — és el més ple, amb un 29,51%. La situació hídrica de la zona va dur el Govern a decretar la fase d'emergència a la conca el passat 1 de febrer, quan es va baixar dels 100 hectòmetres cúbics. Superar aquesta xifra podria dur l'executiu català a tornar a l'estat de preemergència, però el Govern ja va deixar clar que caldria superar la xifra de forma sostinguda.
Les pluges dels últims dies han propiciat una lleugera millora en les reserves dels embassaments. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va confirmar dijous passat que els volums havien crescut entre cinc i sis hectòmetres, cosa que permet un guany "per a un parell de setmanes". Sobre la possibilitat que es pogués fer un canvi de fase, va advertir que no seria de forma automàtica, i que si se superés els 100 hm³ durant uns "dies o setmanes" no es faria cap canvi. Per fer-lo, caldria comprovar que s'ha superat la xifra de forma sostinguda. En aquest sentit, la portaveu va assenyalar que si les previsions més optimistes per al mes d'abril —tradicionalment humit a Catalunya— es complissin, sí que es podria valorar tornar a la preemergència.
Quines són les fases d'emergència?
La fase d'emergència, la més greu en l'estat de la sequera, inclou tres fases diferenciades (I, II i III) que impliquen intensificar les restriccions segons la crisi de la sequera empitjori.
- L'emergència I es declara quan les reserves dels embassaments han baixat dels 100 hm³ (16,3% de capacitat)
- L'emergència II es declararà quan les reserves dels embassaments baixin dels 67 hm³ (10,95% de capacitat)
- L'emergència III es declararà quan les reserves dels embassaments baixin dels 44 hm³ (5,4% de capacitat)
L'emergència I implica limitar a 200 litres el consum d'aigua per habitant i dia de mitjana per municipi. També es prohibeix l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes i per omplir fonts ornamentals i llacs artificials.