En un context on la gestió de la migració ha tornat a la palestra del debat públic per la crisi de Lampedusa, i amb Itàlia i Alemanya demanant un canvi en la política migratòria europea, el Papa Francesc ha advocat aquest dissabte durant la seva visita a Marsella per un acolliment just dels migrants a Europa, facilitant l'entrada d'aquestes persones per vies legals, i ha rebutjat la propaganda alarmista sobre la realitat de la immigració. "Les paraules invasió i emergència alimenten els temors de la gent i els ports es tanquen, però qui es juga la vida en la mar no envaeix, cerca acollida, busca vida", ha apuntat el Pontífex. Durant la clausura de les 'Trobades Mediterrànies', el Papa ha apel·lat a la responsabilitat europea i ha reiterat la seva petició de no tancar-se en la indiferència davant el drama de la migració. "Els que es refugien amb nosaltres no han de ser mirats com una càrrega que cal portar, sinó com a dons", ha subratllat.
"Hi ha un crit de dolor que ressona sobretot, i que està convertint el Mare Nostrum en Mare Mortum, el Mediterrani del bressol de la civilització a la tomba de la dignitat. És el crit ofegat dels germans i germanes migrants", ha dit Francesc assegut en una butaca blanca en el centre de l'escenari instal·lat en el Palais du Pharo de Marsella. Aquesta crida ha anat acompanyat de la denúncia de les "campanyes alarmistes", de la "retòrica fonamentalista" i dels "nacionalismes antiquats i bel·ligerants que volen fer minvar el somni de la comunitat de nacions".
Abordar la migració amb responsabilitat
El Papa ha denunciat el fet que diverses ciutats mediterrànies hagin tancat els seus ports alimentant els temors de la gent: "invasió" i "emergència". Però qui arrisca la seva vida en la mar no envaeix, cerca acollida, assenyala Francesc. Quant a l'"emergència" ha remarcat que el fenomen migratori no és una urgència momentània, sempre oportuna per a agitar la propaganda alarmista, sinó una realitat del nostre temps, un procés que involucra a tres continents entorn del Mediterrani i que ha de ser governat amb sàvia clarividència: amb una responsabilitat europea capaç d'afrontar les dificultats objectives".
Francesc també ha assenyalat que el "Mediterrani és un mirall del món", amb els països més pobres del Sud "assolats per la inestabilitat, els règims, les guerres i la desertització" que es dirigeixen al Nord, més ric. "El Mediterrani és un mirall del món, amb el Sud tornant-se cap al Nord; amb tants països en vies de desenvolupament, afligits per la inestabilitat, els règims, les guerres i la desertificació, que miren a aquells acabalats, en un món globalitzat, en el qual tots estem connectats, però en el qual les diferències mai havien estat tan profundes", ha declarat.
Visita a Marsella
El Mediterrani és un "mirall del món" i "porta en si mateix una vocació global de fraternitat, únic camí per a prevenir i superar els conflictes", segons les paraules del Papa. Durant set dies, més de 120 representants de l'Església i joves de les cinc ribes del Mediterrani han compartit els actuals desafiaments polítics, econòmics i mediambientals de la regió, però també les seves esperances per al futur, amb especial atenció a l'actual crisi migratòria. Recordant el caràcter heterogeni i cosmopolita distintiu de Marsella, una "multitud de pobles" que "ha fet d'aquesta ciutat un mosaic d'esperança, amb la seva gran tradició multiètnica i multicultural", reflex de les múltiples civilitzacions del Mediterrani, el Papa Francesc ha desenvolupat la seva reflexió entorn de tres aspectes que caracteritzen a la ciutat del sud de França: la mar, el port i el far.