El Papa Francesc ha confirmat que està pensant a viatjar a Canàries perquè allà "es donen situacions d'immigrants que venen del mar". "M'agradaria ser a prop dels governants i del poble de Canàries. Així és", ha afirmat el Pontífex en la roda de premsa que ha donat a l'avió que li porta de retorn a Roma després de la seva gira de gairebé quinze dies pel Sud-est asiàtic i Oceania.

"M'has llegit el pensament. Penso una mica en això. En anar a Canàries, perquè allà es donen situacions d'immigrants que venen del mar, i m'agradaria ser a prop dels governants i del poble de les Canàries. Així és", ha respost a una periodista argentina que li ha preguntat si faria en escala a l'arxipèlag espanyol en cas de viatjar a l'Argentina, un viatge que, en tot cas, ha puntualitzat que encara no està decidit, perquè "hi ha diverses coses per resoldre abans".

El president de les illes canàries, Fernando Clavijo, va convidar el Pontífex a visitar l'arxipèlag per conèixer la realitat migratòria el gener passat, quan es va reunir amb ell al Vaticà. Francesc ja havia parlat de la possibilitat de viatjar a l'Argentina durant el segon trimestre de l'any i Clavijo li va suggerir fer escala a Canàries. Amb una possible visita a Canàries, Francesc es convertiria en el primer pontífex a trepitjar l'arxipèlag, i també es tractaria del seu primer viatge a Espanya.

Per la seva part, el president de la Conferència Episcopal Espanyola, Luis Argüello, va assenyalar recentment que si el papa Francesc visitava Espanya, "per intuïció" el lloc triat podria ser les Canàries, per conèixer la situació dels centenars d'immigrants que arriben cada mes a les seves costes des de l'Àfrica. Durant el seu pontificat, el papa Francesc ha mostrat sempre atenció a les crisis migratòries i en especial en els fluxos cap a Europa, com amb la seva visita a l'illa italiana Lampedusa, i també ha estat dues vegades a l'illa grega de Lesbos.

Drama humanitari a Canàries

Uns 25.524 migrants han arribat a Canàries de forma irregular el 2024, un 123% més que en el mateix període de 2023, segons l'últim balanç del ministeri de l'Interior fins al passat 31 d'agost. A més, l'arxipèlag afronta les dificultats d'atendre 6.000 menors arribats sols, el que supera àmpliament la seva capacitat d'acollida i ha obligat el govern estatal a intervenir per coordinar una resposta.

La intenció d'Executiu de Pedro Sánchez era la de reformar la llei d'estrangeria per permetre un repartiment dels migrants arribats a Canàries, Ceuta i Melilla cap a la resta de comunitats quan aquests territoris estiguessin tensats. La proposta, tanmateix, no va tirar endavant per la negativa del PP —van presentar diverses esmenes i reclamaven una negociació del text, condicionats per l'impacte que té el debat migratori sobre el seu electorat, que es disputen en part amb Vox— i també de Junts, que denunciava una imposició des de Madrid i reclamen sobirania en matèria immigració, també condicionats per l'auge d'Aliança Catalana per disputar-los l'espai. Des del govern espanyol socialista els van retreure falta d'humanitat per tombar la reforma.

El "mal menor" entre Trump i Harris: avortament o antiimmigració

D'altra banda, el papa Francesc ha indicat també aquest divendres que els catòlics als Estats Units hauran d'elegir en les pròximes eleccions "el mal menor", retraient la defensa del dret a l'avortament per part de la candidata del Partit Demòcrata, Kamala Harris, i les deportacions de milions d'immigrants que ha promès el republicà, Donald Trump. "Ambdós (casos) són contra la vida, el que expulsa els migrants i el que mata als nens", ha sentenciat Francesc en respondre sobre quin candidat haurien de votar als Estats Units els electors catòlics en la roda de premsa a bord de l'avió de retorn de la seva gira per Àsia i Oceania.

El papa ha defensat "que expulsar els migrants, no donar-los capacitat de treballar ni acollida és un pecat greu" i va recordar que a l'Antic Testament sempre es diu que cal acollir a l'"estranger, a l'orfe i a la vídua" i ha reiterat que "qui no acull a un migrant comet un pecat contra la vida". Francesc ha recordat la seva missa a la frontera mexicana d'El Paso, on eren les sabates dels migrants que van morir en l'intent de creuar-la, i ha dit que ara "hi ha un corrent de migrants que arriben d'Amèrica central i són tractats com a esclaus i se n'aprofiten".

Mentre que sobre l'avortament, ha assegurat que "és matar un ésser humà" i que "encara que siguin paraules que no agraden, és un assassinat". "No t'agradarà això, però és un assassinat i amb això no és que l'Església sigui tancada. És que l'Església no permet l'avortament perquè és un assassinat i això ho tenim clar", ha subratllat. I ha reiterat: "Expulsar els immigrants és maldat, i treure de la mare a un nen és un assassinat, i d'això cal parlar clar i sense peròs. Les dues coses estan clares". "Jo no soc nord-americà i no votaré, però entre aquesta senyora (Harris) o aquest senyor (Trump) que cada un ho faci segons la seva consciència", ha asseverat.